Videospeler inladen...

Vanaf dinsdagavond privébewaking op snelwegparkings

Privébewakers van de FACT-groep starten dinsdagavond met hun eerste patrouilles op 5 snelwegparkings. Dat verneemt VRT NWS. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde de privébewaking aan na aanhoudende problemen met transmigranten die snelwegparkings gebruiken om in vrachtwagens te klimmen en zo ongezien in het Verenigd Koninkrijk proberen te geraken.

"De bewakers zullen iedere nacht vijf parkings controleren. Dat zullen niet iedere nacht dezelfde parkings zijn. Welke parkings ze zullen controleren, zal worden bepaald op basis van een risicoanalyse die de politie maakt", zegt minister Jambon.

Bewakers met honden op de parkings

De bewakingsfirma's zullen ook inspelen op nieuwe gebeurtenissen. "Als er zich in de loop van de nacht nieuwe fenomenen voordoen op parkings kan er nog worden geswitcht", aldus Jambon.

De bewakers zullen met honden surveilleren op de parkings. "En als ze zien dat er iemand bijvoorbeeld in een vrachtwagen klimt, zullen zij de politie oproepen om op te treden. Ze hebben dus alleen een bewakingsopdracht en mogen geen geweld gebruiken, want dat mag alleen de politie."

De privébewakers die nu aan de slag gaan op de snelwegparkings mogen geen mensen arresteren en moeten de politie inschakelen wanneer dat nodig is. De bewaking start één week later dan voorzien.

Combi's beschadigd na achtervolging op E40

Vorig jaar werd er tijdelijk een firma ingeschakeld om drie West-Vlaamse snelwegparkings te bewaken. Die maatregel werd wegens besparingen afgevoerd.

Afgelopen nacht geraakten verschillende politiecombi's nog betrokken bij een achtervolging van vermoedelijke smokkelaars op de E40.  Drie combi's raakten beschadigd toen de politie tevergeefs probeerde de bestelwagen tegen te houden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen