Videospeler inladen...

Vlaams Belang wil "sociale volkspartij" zijn

Vlaams Belang lanceert een nieuwe campagne "een hart voor onze mensen". De partij wil zich profileren als een alternatief voor links én rechts: "Links heeft onbetaalbare open grenzen, rechts heeft een neoliberaal discours dat mensen armer maakt. Wij zijn een sociale volkspartij", zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. Volgens Vlaams Belang gaat er zeven miljard euro per jaar naar migratiepolitiek.

Vlaams Belang kaart het hoge armoedecijfer aan in Vlaanderen. "Zelfs mensen die werken flirten vaak met de armoedegrens", aldus Van Grieken. "De regering heeft het over jobs, jobs, jobs. Maar ze vergeten erbij te zeggen dat het vaak gaat om tijdelijke en deeltijdse jobs. We zien steeds meer werkende armen."

Ook oudere mensen hebben het moeilijk. "Als je weet dat een gemiddeld pensioen 1.200 euro per maand is, en een rusthuis makkelijk 1.600 euro per maand kost, moet je geen rekenwonder zijn om te weten dat veel ouderen niet rondkomen", zegt Van Grieken.

Migratie is hem een doorn in het oog. "We betalen jaarlijks twee miljard euro voor ouderenzorg en 1,3 miljard euro voor asielopvang, dat spreekt toch boekdelen?"

Volgens de partij gaat er op dit moment zeven miljard euro per jaar naar alle beleidsdomeinen die met migratie bezig zijn. Met dat geld kunnen volgens Vlaams Belang de pensioenen en het kindergeld omhoog.

"Open grenzen versus neoliberaal beleid"

Volgens Vlaams Belang hebben enkel zij een antwoord op deze uitdagingen. "Links heeft een beleid van open grenzen, dat is niet betaalbaar", aldus Van Grieken. "Rechts heeft een beleid van feitelijke open grenzen en is daarnaast neoliberaal, wat vooral de zwaksten treft."

"Wij willen een sociale volkspartij zijn, die de sociale zekerheid niet afbreekt zoals N-VA doet, maar beschermt. Zo kunnen we solidariteit onder burgers versterken. Maar dat gaat niet als we de migratiekraan niet dichtdraaien."

"Maximum van 10 procent niet-Belgen in sociale woningen"

Eén van de opvallende voorstellen van Vlaams Belang is een maximumgrens van 10 procent voor niet-Belgen in sociale woningen. "We zien dat Vlamingen die misschien een achtste van een huis of bouwgrond hebben geërfd uit hun sociale woning worden gezet, maar voor Turken en Marokkanen die een bezit hebben in hun thuisland geldt dat niet. Dat stoot toch tegen de borst?", zegt Van Grieken.

"Als Turkije, Marokko en andere Noord-Afrikaanse overheden niet meewerken met de onze en geen gegevens vrijgeven over het bezit van hun onderdanen in hun thuisland, dan moeten we de toewijzing van sociale woningen aan die mensen maar opschorten", aldus nog Van Grieken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen