Videospeler inladen...

Voil Jeanetten trappen slotdag Aalst Carnaval af

Op de Grote Markt in Aalst verzamelen al sinds kort na de middag tientallen "Voil Jeanetten". Het zijn carnavalisten die zich uitdossen als vrouwen met traditionele benodigdheden als een kinderwagen, een haring in een kooi, een beha die ze boven de kleren dragen, een bontmantel…

De "Voil Jeanet" stamt uit de periode dat Aalst een arbeidersstad was waar inwoners amper geld hadden voor een écht carnavalskostuum. Zo ontstond het gebruik om zich te verkleden met (oude) kleren van vrouwelijke familieleden. De traditie dreigde even uit te sterven maar leeft de voorbije jaren weer helemaal op. Af en toe duiken ook vrouwen en kinderen in de stoet op als Voil Jeanet.

Videospeler inladen...

Weir doeng voesj…

De Voil Jeanettenstoet trapt traditioneel de slotdag van Aalst Carnaval af. De stoet vertrekt rond drie uur ’s middags aan de Grote Markt en eindigt aan het Vredeplein. Het is het begin van een emotionele avond die afgesloten wordt met de Popverbranding. De carnavalspop wordt er door prins carnaval in brand gestoken. Duizenden carnavalisten komen het bijzondere schouwspel live bekijken, vaak pinken ze een traantje weg omdat carnaval er alweer opzit.

Voor het eerst streamt de regionale televisie de hele popverbranding. Hoewel de popverbranding het officiële einde van carnaval betekent, gaat nog niet iedereen daarna recht naar huis. De échte diehards gaan nog een nachtje door. Wie de drie dolle feestdagen heelhuids doorkomt en nog energie over heeft, kan woensdagochtend op het stadhuis terecht. Daar trakteert de burgemeester traditioneel op koffiekoeken.

Schaduw over de feesten

Hoewel Aalst Carnaval – tot nu toe - rustig verliep, zal deze editie toch een wrange nasmaak blijven hebben. In de nacht van zondag en maandag verdronk een bezoeker van carnaval in de Dender. De zoektocht naar het lichaam overschaduwde de maandagstoet. De stad kondigde een minuut stilte af (voor de Ajuinworp maandag) en vroeg de carnavalisten om muziek stiller te zetten. Alles wijst op een spijtig ongeval.

voil jeanettenstoet voil jeanettenstoet voil jeanettenstoet voil jeanettenstoet

Meest gelezen