Videospeler inladen...

Vrijspraak voor man die terroristen onderdak bood na aanslagen Parijs

Jawad Bendaoud, de man die onderdak gaf aan enkele overlevende terroristen van de aanslagen in Parijs is vrijgesproken. Hij zei altijd niet te weten dat de bewoners terroristen waren en de rechtbank volgt die redenering. Twee andere verdachten zijn wél veroordeeld. Het is de eerste uitspraak in een proces rond de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Het openbaar ministerie in Frankrijk heeft intussen laten weten dat ze tegen de vrijspraak in beroep gaat.

Vlak na de aanslagen in Parijs bood Jawad Bendaoud onderdak aan twee verdachte terroristen. Ze logeerden in zijn flat in in St. Denis, in het noorden van Parijs.

Eén van die verdachten was Abdelhamid Abaaoud, de Belg die gezien wordt als het kopstuk achter de aanslagen in Parijs.  Enkele dagen na de aanslagen viel de politie binnen in de Parijse flat. Drie vermoedelijke terroristen, onder wie Abaaoud, overleefden de inval niet. 

Bendaoud heeft altijd ontkend dat hij zelf geradicaliseerd was of dat hij wist wat de twee gedaan hadden. Hij zei dat hij verschillende kraakpanden in St. Denis "beheerde" die regelmatig verhuurd werden. 

Tijdens zijn proces gaf Bendaoud wel toe dat hij het gezicht van Abaaoud ergens van kende, maar dat hij hen nooit onderdak zou hebben geboden als hij wist dat ze terroristen waren. Abaaoud zou verklaard hebben dat hij een tijdelijk onderkomen nodig had wegens huwelijksproblemen. 

Bendaoud moest zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Parijs voor "het verbergen van terroristische criminelen". Het proces duurde 11 dagen en werd in Frankrijk met grote belangstelling gevolgd. Het was de eerste keer dat iemand terechtstond voor betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november 2015, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Bendaoud riskeerde zes jaar cel, maar werd dus vrijgesproken. 

Twee andere verdachten wél veroordeeld

Twee andere verdachten die terechtstonden op het proces zijn wél veroordeeld. Het gaat om Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen, de neef van Abaaoud. Zij zouden de terroristen in contact gebracht hebben met Jawad Bendaoud.

Volgens de rechter wisten zij dat de terroristen in Frankrijk aanwezig waren, maar hebben zij toch niets gemeld. Soumah is veroordeeld tot 5 jaar cel, Boulahcen tot 4 jaar cel waarvan 1 jaar met uitstel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen