Nieuwe vliegwet: minister Bellot wacht op effectenstudie, Vlaamse gemeenten trekken naar de rechter

Elf gemeenten uit Vlaams-Brabant willen de federale regering verplichten om een vliegwet te creëren. Daarom dienen ze vandaag een vordering in bij de rechtbank. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Ze vinden dat de vluchten van Zaventem niet eerlijk verspreid zijn over hun gemeenten en Brussel. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zegt dat hij wel degelijk aan een nieuwe vliegwet werkt, maar nog wacht op de resultaten van een effectenstudie.  

De burgemeesters van de gemeenten Steenokkerzeel, Zaventem, Kortenberg, Tervuren, Wemmel, Grimbergen, Kampenhout, Herent, Landen, Halle en Dilbeek zijn het beu. Alle elf dienen ze vandaag, samen met de provincie Vlaams-Brabant, een aansprakelijkheidsvordering in bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Waarom? Ze willen de federale regering verplichten om een vliegwet te maken. 

Want - zo zeggen ze -, de vluchten van Zaventem zijn niet eerlijk verspreid over hun gemeenten en Brussel. "Als Brussel koppig blijft, dan is het hoog tijd dat de burgemeesters uit de Vlaamse rand ook hun tanden laten zien," zegt Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel. "Brussel probeert via allerlei regels en uitspraken van de rechtbank de vluchtroutes te wijzigen. Wij hopen nu deze keer ons gelijk te halen en een vliegwet die beloofd is in het regeerakkoord, erdoor te krijgen."  

Als de gemeenten gelijk krijgen van de rechter, dan moet de regering hoge dwangsommen betalen als de vliegwet er niet komt. 

Bellot wacht op resultaten van een studie

De federale regering wil de vliegwet aanpassen, maar minister van Mobiliteit François Bellot laat weten dat hij het grondiger wil doen dan z'n voorgangers. In het verleden leidde een aanpassing van de vliegwet altijd tot talloze rechtszaken waardoor bijvoorbeeld de laatste vliegwet, het plan Wathelet, uiteindelijk in de vuilbak belandde.

Bellot laat een effectenstudie uitvoeren naar de overlast die de luchthaven veroorzaakt. De resultaten van die studie moeten de basis vormen voor de nieuwe vliegwet. Die zal er echter niet meer komen in deze legislatuur.

Meest gelezen