Videospeler inladen...

180 schenkers zetten gift aan Oxfam België stop: "Maar meeste mensen blijven ons steunen"

De schandalen bij Oxfam in het Verenigd Koninkrijk stralen ook af op Oxfam in ons land. Een klein deel van de schenkers heeft beslist om niet meer te doneren aan Oxfam België. De Belgische tak van de hulporganisatie wil de nieuwe medewerkers ook beter screenen. 

Ongeveer 150.000 mensen doneren wel eens geld aan hulporganisatie Oxfam België. De helft daarvan doet dat op maandelijkse basis. In totaal hebben al 180 mensen beslist dat ze geen geld meer willen schenken. Dat meldt secretaris-generaal Stefaan Declercq: "Dat moeten we toegeven. Al hebben we onze schenkers snel ingelicht over de problemen in het Verenigd Koninkrijk. De meesten hebben ons net laten weten dat ze ons wel willen blijven steunen."

Volgens Declercq is transparantie op dit moment het allerbelangrijkste: "Het gaat over wangedrag van mensen. We moeten de recruteringsprocudures bij Oxfam dus onder de loep nemen, en de referenties en achtergrond van iemand beter controleren." 

De vrijwilligers bij de Wereldwinkels, die ook de naam Oxfam dragen, zeggen dat ze niet zoveel vragen of opmerkingen van klanten krijgen. Maar ze hebben wel een brief ontvangen met tips en instructies, hoe ze de situatie moeten aanpakken. "Daarin staat bijvoorbeeld dat we klanten kunnen uitleggen dat het gaat over problemen in Groot-Brittannië", zegt vrijwilliger Beatrijs Dhondt van de Oxfam Wereldwinkel in Hoeilaart. Beatrijs is ontgoocheld, maar blijft wel geloven in het project achter Oxfam. 

Meest gelezen