Belgen kochten iets meer Franse wijn in 2017

Franse wijnhuizen hebben vorig jaar 1,8 procent meer wijn uitgevoerd naar België. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van Franse exporteurs van wijn en sterkedrank (FEVS). De export naar België stijgt voor het eerst in jaren.

In 2009 was België nog de derde exportmarkt voor Franse wijnboeren. Toen werd bijna 155 miljoen liter geëxporteerd. 2016 was een dieptepunt met een daling van 10,5 procent.  Dat was het gevolg van de accijnsverhoging. In 2017 vloeide nog maar 115,7 miljoen liter wijn van Frankrijk naar België en was ons land pas de vijfde exportmarkt: opnieuw een kleine groei na 2016. 

De groei is relatief in vergelijking met andere afzetmarkten. Wereldwijd voerden de Fransen immers 6 procent meer wijn uit.  De Verenigde Staten (+14,7%) en China (+12,6%) zijn de belangrijkste groeiers, maar de grootste afzetmarkt blijft Duitsland. De Duiters dronken vorig jaar 198,9 miljoen liter Franse wijn, een toename met 4,4 procent.

Wel meer sterkedrank

De export van Franse sterkedrank, voornamelijk Cognac, steeg wel forser, met bijna 11 procent. Al gaat het hier om veel kleinere hoeveelheden dan bij wijn. Frankrijk voerde vorig jaar 11,6 miljoen liter uit naar ons land. België is nog maar de achtste afzetmarkt voor Franse sterkedrank. Amerika staat op kop: 28 procent van Franse export gaat naar de VS.

De drankexport heeft Frankrijk wel een recordbedrag opgeleverd. De uitvoer van wijnen en sterkedrank bedroeg bijna 13 miljard euro. Dat is een stijging van 8,5 procent, in vergelijking met het jaar ervoor. 

Meest gelezen