Beurstaks levert bijna 300 miljoen op, hoogste opbrengst sinds 2000

De beurstaks, een belasting op de aan- en verkoop van aandelen en obligaties, heeft vorig jaar 289,9 miljoen euro opgebracht voor de schatkist. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om de hoogste opbrengst sinds 2000.

Er zijn verschillende redenen voor de sterke stijging (+36 procent) tegenover 2016. Zo herleefde de handel in aandelen na de afschaffing van de speculatietaks. Dat was een belasting van 33 procent op de meerwaarde bij de verkoop van aandelen die de verkoper minder dan 6 maanden in zijn bezit had. Daardoor werden er een pak minder aandelen gekocht en verkocht.

Daarnaast was 2017 een heel goed beursjaar. De beurstaks is een procentuele belasting, dus hogere koersen betekenen een hogere opbrengst. Tot slot zijn ook de transacties via buitenlandse makelaars sinds 2017 belastbaar.

De regering verhoogde begin dit jaar de beurstaks, met de hoop op een nog hogere opbrengst. Voor aandelen is het tarief gestegen van 0,27 naar 0,35 procent. Voor obligaties ging het van 0,09 naar 0,12 procent.

Stijgende trend

"Bij een gelijk aantal transacties, zullen de inkomsten verder stijgen. Maar we moeten afwachten wat er zal gebeuren. We hebben een aantal zenuwachtige weken achter de rug op de beurs. Maar globaal gezien verwachten we dat de trend zich zal doorzetten", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Dit jaar is ook een nieuwe belasting van start gegaan, de effectentaks, die effectenrekeningen met een waarde van meer dan 500.000 euro viseert. "We zullen moeten afwachten wat de impact daarvan is", zegt Van Overtveldt. "Maar mijn verwachting is dat die beduidend kleiner zal zijn die van de speculatietaks."

Meest gelezen