Jonas Hamers / ImageGlobe

U geeft almaar meer uit aan bioproducten

Almaar meer boeren telen biologisch in ons land en almaar meer mensen kopen die producten. Dat blijkt uit een internationaal rapport. Elke Belg gaf in 2016 gemiddeld 52 euro uit aan biologische landbouwproducten, 12 procent meer dan een jaar eerder.

Zowel in België als wereldwijd is biolandbouw een boomende business, zo meldt het jongste rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut rond biolandbouw FiBL en de internationale organisatie IFOAM. Biolandbouw houdt rekening met de ecologische, socio-economische en gezondheidsimpact van de kweek. 

In 2016 bracht biolandbouw wereldwijd zo'n 80 miljard euro op. In 2000 was dat maar 16 miljard euro. De grootste speler blijft de Verenigde Staten, dat bijna de helft van de totale wereldmarkt (38,9 miljard euro) in handen heeft. Europa is goed voor een tweede plaats, met 33,5 miljard euro, 11 procent meer dan in 2015.  

52 euro per Belg

In Europa is Duitsland de koploper, met een omzet van 9,5 miljard euro uit biolandbouw, gevolgd door Frankrijk (6,7 miljard euro) en Italië (2,6 miljard euro). België bezet daar de elfde plaats: in ons land bracht biolandbouw in 2016 586 miljoen euro op. 

Anders gezegd: elke Belg telde 52 euro neer voor biologische producten, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het Europese gemiddelde ligt op 40 euro per persoon. In Zwitserland gaan ze daar dan weer ver over. De Zwitser geeft zowat 274 euro per jaar uit aan biolandbouwproducten.

Oppervlakte

Spanje heeft de grootste oppervlakte aan biolandbouw besteed: 2 miljoen hectare. Italië (1,79 miljoen hectare) en Frankrijk (1,53 miljoen hectare) maken de top drie volledig. België telt 78.452 hectare aan biolandbouwgrond.

Turkije telt met 67.879 bioboeren de meeste biologische producenten. In België zijn dat er 1.946.

Meest gelezen