De Lijn verwacht vrijdag ernstige hinder door staking: "Zoek alternatieven voor verplaatsingen"

De Lijn verwacht dat de dienstverlening vrijdag ernstig verstoord zal zijn door de geplande staking van de vakbonden. De maatschappij raadt reizigers aan om een alternatief te zoeken voor hun verplaatsingen. Omdat ook bedienden zullen staken, zal er wellicht geen volledige informatie zijn over de hinder.

De vakbonden voeren actie tegen de geplande reorganisatie bij De Lijn. De nieuwe structuur werd een week geleden goedgekeurd door de raad van bestuur. Daardoor zal het aantal managementfuncties en het aantal bedienden dalen. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Er komen geen naakte ontslagen, wel worden bedienden niet vervangen bij pensionering of spontaan vertrek.

De vakbonden zijn het niet eens met de plannen en dienden een stakingsaanzegging in. Een verzoeningspoging leverde geen resultaat op, waardoor er vrijdag een 24 urenstaking plaatsvindt. Omdat de staking in de Krokusvakantie valt, blijft de hinder voor de scholieren beperkt.

In een persbericht zegt de directie ernstige hinder te verwachten. Ze raadt reizigers aan een alternatief te zoeken voor hun verplaatsingen. Omdat ook bedienden zullen staken, zal de informatie over de exacte hinder waarschijnlijk onvolledig zijn. De beschikbare informatie zal vanaf 7 uur verschijnen op de website van De Lijn .

"De nieuwe organisatie is nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen. We maken ons ermee klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven als de markt in 2020 vrijgemaakt wordt", stelt Roger Kesteloot, de topman van De Lijn, in een persbericht. Hij wijst erop dat er geen naakte ontslagen zullen vallen en dat er een betere omkadering komt van de chauffeurs en meer autonomie voor de technici.

"Ik wil nu met de vakbonden constructief afspraken maken over de verdere verfijning van het model, over de procedure van invulling en over begeleidende maatregelen", besluit Kesteloot.

Meest gelezen