Schietpartij aan hoofdkwartier NSA niet gelinkt aan terrorisme 

Aan het hoofdkwartier van de Amerikaanse inlichtingendienst in Fort Meade in de staat Maryland is het vanochtend plaatselijke tijd tot een vuurgevecht gekomen toen een terreinwagen de ingang wilde forceren. De federale politiedienst FBI verklaarde later op de dag dat de zaak niets met terrorisme heeft te maken. Drie personen die in de wagen zaten, werden gearresteerd. 

Een van de inzittenden plus een NSA-agent en een burger werden overgebracht naar het ziekenhuis, aldus FBI-agent Gordon Johnson. Het NSA-complex ligt op een half uur rijden van Washington.

In een verklaring deelde de NSA mee dat de situatie onder controle was en het incident onderzocht wordt. Later zei de NSA dat volgens de eerste vaststellingen niemand die naar het ziekenhuis was gebracht schotwonden had opgelopen.

Televisiebeelden vanuit een helikopter toonden een zwarte terreinwagen, die dichtbij een betonnen afsluiting met een bord van de NSA stond. De autovoorruit had kogelinslagen, verschillende airbags waren opengesprongen, rondom het voertuig lagen objecten. De beelden tonen ook een geboeide persoon die door agenten omringd op de grond zat.      President Donald Trump werd volgens het Witte Huis van het incident op de hoogte gehouden. De NSA is de grootste buitenlandse inlichtingendienst van de VS.

Het is niet het eerste incident nabij het NSA. In maart 2015 probeerde een auto in te rijden op de hoofdingang van het gebouw. De bewakers openden toen het vuur en een van de inzittenden werd daarbij gedood. De personen in de auto bleken toen onder invloed van drugs te zijn.

De NSA houdt zich vooral bezig met elektronische spionage en hult zich graag in geheimzinnigheid. De dienst kwam enkele jaren geleden in opspraak toen bleek dat die via het internet massaal mensen in binnen- en buitenland in de gaten hield.

Meest gelezen