© BSIP / Reporters

Fransen opgeroepen zich te laten vaccineren tegen mazelen

De Franse minister van Volksgezondheid roept iedereen die niet-gevaccineerd is tegen de mazelen, om dat toch te laten doen. Sinds november zijn bijna 400 gevallen van mazelen geregistreerd, vooral in het zuidwesten van het land. Afgelopen zaterdag stierf een 32-jarige vrouw aan de gevolgen van de ziekte.

Sinds november wordt de regio Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk, getroffen door een uitbraak van mazelen. Tot nu zijn daar al 269 gevallen geregistreerd, 66 patiënten belandden in het ziekenhuis, 4 van hen op de afdeling intensieve zorgen. Vorige zaterdag overleed een 32-jarige vrouw in de stad Poitiers aan de gevolgen van mazelen.

De laatste weken verspreidt het virus zich razendsnel. Het aantal gevallen is in twee tot drie weken zowat verdubbeld. In heel Frankrijk zijn nu al 387 mensen besmet met mazelen. De regering is bang voor een nationale epidemie. In Frankrijk is het sinds kort verplicht om je te laten vaccineren tegen mazelen, maar veel Fransen doen dat niet.

Minister van Gezondheidszorg Agnès Buzyn riep vanmorgen alle mensen die niet-gevaccineerd zijn met aandrang op om dat toch nog te laten doen. "Ik vraag iedereen die zich niet heeft laten vaccineren, of die zijn kinderen niet heeft laten vaccineren, om een inhaalbeweging te maken", zei ze aan France Inter.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een vaccinatiegraad van 95 procent aan voor een effectieve bescherming van de bevolking. Op veel plaatsen in Frankrijk bedraagt de vaccinatiegraad maar 70 procent. "Dat volstaat echt niet om een epidemie te vermijden", zegt Buzyn. "Mazelen is potentieel heel gevaarlijk. De zwaksten, zij die we niet kunnen vaccineren, lijden onder het feit dat de bevolking onvoldoende beschermd is tegen het virus en het nog verder verspreiden."

Mazelen, wat is dat?

Mazelen wordt veroorzaakt door het morbilli-virus en wordt overgedragen via de lucht. Het is een heel besmettelijke infectieziekte die zich kenmerkt zich door koorts, hoesten, rode ogen en een rode huiduitslag over het hele lichaam. Er bestaat geen behandeling tegen, het is een kwestie van 1 tot 2 weken uitzieken.

Het wordt vooral gezien als een typische kinderziekte, maar ook volwassenen kunnen erdoor getroffen worden. Mazelen kan leiden tot complicaties als diarree, oorontsteking, keelontsteking, longontsteking of acute hersenontsteking. Dat kan blijvende schade veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.

Vaccinatie in België

In België is maar één inenting verplicht, die tegen polio. Het aanbevolen vaccinatieschema van Kind en Gezin houdt ook een inenting tegen mazelen in, het zogenoemde BMR-vaccin (bof, mazelen en rubella): een eerste inenting op de leeftijd van 12 maanden en een herhalingsinenting op de leeftijd van 10 jaar.

Sinds 2009 is mazelen een verplicht te melden infectieziekte in Vlaanderen. Het aantal geregistreerde gevallen bedroeg volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 respectievelijk 16, 142, 29, 8 en 46. In 2011 was er een uitbraak in Gent, met 66 gevallen, in 2014 in Antwerpen, met 33 gevallen.

Meest gelezen