Videospeler inladen...

Gewezen verantwoordelijke integriteit Oxfam: "Top was wel degelijk op de hoogte van wangedrag"

Een voormalige medewerkster van Oxfam zegt dat de top van de organisatie wel degelijk op de hoogte was van seksueel wangedrag door medewerkers in rampgebieden.

Oxfam ligt al enkele dagen zwaar onder vuur, nadat bekend was geraakt dat hulpverleners in Haïti, na de aardbeving van 2010 daar, prostituees hadden ingehuurd. Intussen doken ook verhalen op over misbruiken tijdens missies in Tsjaad en Zuid-Soedan.

Een voormalige topmedewerkster van Oxfam heeft daarover getuigd.  Helen Evans leidde van 2012 tot 2015  het integriteitsbureau van de hulporganisatie. Volgens Evans was de top van Oxfam wel degelijk op de hoogte van het wangedrag. Maar de top dekte de verhalen toe en wou niet ingrijpen. Evans deed haar verhaal bij televisiezender Channel 4.

Dit probleem overstijgt de hulpverlening. Het is een plaag in alle sectoren waarin macht en vertrouwen essentieel zijn

Evans beweert dat ze de misbruiken binnen Oxfam herhaaldelijk heeft aangeklaagd, maar dat niemand bij de directie gevolg wou geven aan de beschuldigingen. De zaakjes werden steeds weer toegedekt. "In de pers zeggen die gewezen toplui nu hoe gechoqueerd ze zijn. Ze liegen. Ik klaagde de praktijken in 2015 aan. Niemand, ook niet binnen de overheidsdepartementen, wou accuraat optreden".

Enkel als de misbruiken in de pers komen kan dit systeem veranderen

Evans zegt dat ze lang heeft getwijfeld of ze met haar getuigenis wel naar buiten zou komen. "Ik geloof in Oxfam en ik geloof in de hulpsector. Maar er moet iets veranderen. Ik heb de schandalen jaren proberen aan te klagen. Het is ontgoochelend dat er blijkbaar enkel iets kan veranderen als de zaak in de pers komt. Maar het is goed dat er nu eindelijk aandacht wordt besteed aan de problemen. We mogen de mensen die hulp nodig hebben niet in de steek laten."

Meest gelezen