BELGA/HANDOUT

Nieuwe arrestatie in zaak rond verijdelde aanslag Thalys-trein

In Parijs is een Marokkaan gearresteerd die ervan wordt verdacht logistieke steun te hebben geboden voor de verijdelde aanslag op de Thalys-trein tussen Brussel en Parijs in 2015. Toen opende een andere Marokkaan in de trein het vuur, maar die werd overmeesterd door drie Amerikaanse soldaten. 

De man die nu gearresteerd is, woont in Spanje en zou op weg geweest zijn naar België.

Op 21 augustus 2015 opende de Marokkaan Ayoub El Khazzani in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, kort nadat de trein Frankrijk was binnengereden, het vuur met zijn kalasjnikov. Hij verwondde twee reizigers, maar kon overmeesterd worden door drie Amerikaanse soldaten met verlof.

Hij had gehandeld op bevel van Abdelhamid Abaaoud, het veronderstelde brein van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

De man die vandaag gearresteerd werd, heeft volgens een onderzoek van de Spaanse politie samengewerkt met de cel die de aanslag had beraamd. 

De Spaanse autoriteiten verdenken de man ervan "steun" te hebben verleend aan terreurorganisatie Islamitische Staat om aanslagen te plegen in landen van de Europese Unie. Frankrijk vervolgt in de zaak nog vier mannen.

Meest gelezen