AP

Metallica krijgt als eerste metalband ooit "Nobelprijs voor muziek"

De Amerikaanse metalband Metallica krijgt dit jaar de Zweedse Polar Music Prize, een van de meest prestigieuze muziekprijzen ter wereld die ook wel eens de Nobelprijs voor muziek wordt genoemd. Metallica is de eerste metalband ooit die de prijs in ontvangst mag nemen. 

Volgens de jury heeft "de kracht van de compromisloze albums van Metallica miljoenen luisteraars geholpen om hun gevoel van vervreemding om te zetten in een superkracht". De prijs wordt op 14 juni in Stockholm uitgereikt tijdens een officiële ceremonie die ook door de Zweede koninklijke familie wordt bijgewoond. 

"Deze prijs plaatst ons in een select gezelschap", reageert drummer Lars Ulrich. "Dit is een mooie waardering voor al wat Metallica de voorbije 35 jaar gedaan heeft. Tegelijkertijd hebben we het gevoel dat we nog maar in onze jeugd zitten en dat er nog heel veel mooie jaren voor ons liggen." Metallica is een van de grootste bands ter wereld. De band heeft de voorbije 30 jaar meer dan 125 miljoen albums verkocht.  In 2004 bracht Metallica de documentaire "Some kind of monster" uit, waarin te zien is hoe de bandleden de spanningen in de groep het hoofd proberen te bieden met de hulp van een coach. 

Eerder kregen ook al onder anderen Björk, Paul Simon, Paul McCartney, Joni Mitchell, Chuck Berry en B.B. King de Polar Music Prize. De prijs werd in 1989 in het leven geroepen door Stig Anderson, de manager van de Zweedse groep Abba. 

De Polar Music Prize voor klassieke muziek gaat naar het Afghanistan National Institute of Music en zijn oprichter Ahmad Sarmast.

Meest gelezen