AFP or licensors

Noord-Ierland geraakt niet uit politieke impasse

In Noord-Ierland is er "momenteel geen vooruitzicht" op een akkoord tussen de Republikeinse Sinn Féin en de nationalistische DUP om opnieuw de macht te delen. Dit heeft de leider van de DUP, Arlene Foster, gezegd, melden de Britse zenders BBC en Sky. De politieke impasse in Noord-Ierland duurt al dertien maanden.

De twee partijen voerden onderhandelingen om aan de crisis een einde te maken. Maar volgens Foster waren die besprekingen "niet succesvol" en blijft er "een grote kloof" tussen beide partijen. "Wij hebben geen eerlijk en uitgebalanceerd compromis", zei Foster.

"Vanuit ons oogpunt bekeken is er momenteel geen vooruitzicht dat deze gesprekken leiden tot de vorming van een executieve", beklemtoonde ze. In januari vorig jaar kwam een eind aan de machtsdeling in Ulster nadat de toenmalige vicepremier Martin McGuinness zijn Sinn Féin uit de coalitie terugtrok na hevig gekibbel tussen de regeringspartners.

Een van de belangrijkste geschilpunten blijft volgens Foster het gebruik van de Ierse taal. Sinn Féin wil die een officiële status geven, maar dat betekent voor de DUP de "impasse".

De DUP en Sinn Féin zijn de grootste partijen in de Stormont, het Noord-Ierse parlement.

Meest gelezen