Gevangene die ontsnapte door wisseltruc met tweelingbroer opnieuw gevat

In Peru is een voortvluchtige gevangene na 13 maanden opnieuw opgepakt. De man kon begin 2017 ontsnappen door van plaats te wisselen met zijn tweelingbroer. 

De voortvluchtige Peruaan Alexander Delgado werd aangehouden in de haven van Callao, ten westen van de hoofdstad Lima. De nationale politie van Peru was de ontsnapte gevangene al enkele maanden op het spoor, maar maandag konden ze zijn specifieke locatie achterhalen. 

De politie ontving een aantal tips, nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken van Peru een beloning had uitgeloofd van 20.000 sol, omgerekend bijna 5.000 euro, voor informatie die kon leiden tot de arrestatie van Delgado. 

Daardoor kwam de zoektocht in een stroomversnelling en kon de politie het gebouw omsingelen waar Delgado zich verschool. Toen hij de agenten opmerkte, probeerde hij nog te ontsnappen, maar hij kon snel gevat worden.

Ik was wanhopig en wou mijn moeder zien

Volgens lokale Peruaanse media was Delgado, naar eigen zeggen, een jaar eerder uit de gevangenis ontsnapt omdat hij zijn moeder wou zien. 

(Lees verder onder de tweet.)

De grote wisseltruc

Delgado zat, voor zijn ontsnapping, een gevangenisstraf van 16 jaar uit voor kindermisbruik en diefstal. Begin januari 2017 bracht tweelingbroer Giancarlo hem een bezoek in Piedras Gordas, een gevangenis ten noorden van de hoofdstad Lima.

Tijdens dat bezoek drogeerde Alexander zijn tweelingbroer en wisselde van kleren met hem. Zo kon hij doodgewoon de gevangenis uit wandelen. 

De politie bevestigde de vermoedelijke wissel door de vingerafdrukken van Giancarlo te controleren. Aanvankelijk was Giancarlo aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de ontsnapping van zijn broer, maar hij werd nooit in beschuldiging gesteld. Hij is nu uiteindelijk vrijgelaten. 

Vermoedelijk wordt zijn broer Alexander overgeplaatst naar een zwaarbewaakte gevangenis. Het was al twaalf jaar geleden dat er nog iemand kon ontsnappen uit de Piedras Gordas-gevangenis.

Meest gelezen