Ruim 600.000 lijnpiloten nodig tegen 2036

Door de groei van de commerciële luchtvaart zullen er tussen nu en 2036 minstens 620.000 nieuwe lijnpiloten moeten worden gerekruteerd. Dat heeft de secretaris-generaal van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO, Fang Liu, gezegd.

Het aantal commerciële vluchten en passagiers verdubbelt elke vijftien jaar, maar het beschikbare luchtvaartpersoneel wordt in aantal almaar kleiner, zegt Liu. Ze wijst op "de vergrijzing van de bevolking, dalende geboortecijfers" en factoren als "de aantrekking van toekomstig talent door andere hoogtechnologische sectoren".

De burgerluchtvaartsector moet volgens Liu dan ook meer inspanningen leveren "om gekwalificeerde werknemers aan te trekken en te behouden".    De secretaris-generaal benadrukt dat een tekort niet alleen dreigt voor piloten, maar ook voor luchtverkeersleiders, onderhoudspersoneel en andere technici.

Meest gelezen