Valerie Van Peel (N-VA) wil leefloners die deeltijds werken een financieel zetje geven

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) wil dat leefloners meer extra inkomen overhouden als ze deeltijds werken. Dat schrijft De Tijd. Nu daalt de uitkering van bijklussende OCMW-steuntrekkers als ze meer dan 240 euro per maand bijverdienen. Van Peel zoekt naar een manier om de zogenoemde inactiviteitsval weg te werken.

Met haar wetsvoorstel wil Van Peel het bedrag optrekken dat een leefloner mag bijverdienen. "Met het wetsvoorstel dat ik heb, zouden we in categorieën gaan werken", legt ze uit. "Daardoor zou de vrijstelling proportioneel verminderen, maar wel blijven bestaan."

Enkele cijfers brengen meer duidelijkheid. "Nu ligt de grens op 240 euro, wat een volledige vrijstelling betekent", aldus Van Peel. "Ik zou een vrijstelling van 30 procent willen voor wie tussen 240 en 800 euro bijverdient, en een van 15 procent voor wie tussen 800 en 1.200 euro bijverdient."

Volgens haar zorgt dat ervoor dat de spanning met het minimumloon blijft bestaan, maar dat iemand met een leefloon wel een stimulans krijgt om bij te klussen. Van Peel wil wel het aantal jaren beperken dat de vrijstelling behouden blijft. Voor haar moet het einddoel blijven dat iemand zonder uitkering functioneert in een voltijdse baan.

Op dit ogenblik zijn er zo'n 140.000 leefloners. 7 procent van hen klust deeltijds bij. 

Meest gelezen