AFP and licensors

Zit er een agenda achter de onthullingen over Oxfam?

De seksuele uitspattingen vanwege sommige hulpverleners van Oxfam die nu aan het licht komen, dateren van jaren geleden. Zeven jaar voor wat zich afspeelde in Haïti, ruim tien jaar voor Tsjaad. Hoe komt het dat dit nu plots wordt onthuld?

Laten we duidelijk zijn: niemand wil de praktijken die zich bij Oxfam hebben voorgedaan, goedpraten. Het stoot tegen de borst als mensen die hulp komen bieden, betaalde seks hebben met de mensen die op hun bescherming rekenen. De machtsrelatie én de aard van het werk van de betrokkenen, die humanitaire werkers zijn, maken dit extra delicaat.

Anderzijds is er ook altijd een context waarin iets nieuws wordt. Er is de internationale #MeToo- beweging, die de gevoeligheid voor zaken die vroeger werden genegeerd, heeft aangescherpt. Wat vroeger "passeerde", doet dat nu niet meer.

Er is ook een politieke context. Dit schandaal is vooral een Brits schandaal, dat zich afspeelt bij Oxfam UK. De Britse regering en het conservatieve establishment nemen Oxfam zijn kritiek op de groeiende ongelijkheid niet in dank af. En op de dag van de onthullingen kwam een Britse conservatieve politicus met een petitie van 100.000 mensen tegen het budget voor ontwikkelingssamenwerking, geld dat ook naar Oxfam gaat.

Een excuus voor het wangedrag is dit alles niet. Maar toeval is het wellicht ook niet. En het komt sommigen zeer goed uit.

Beluister het volledige gesprek hierover in "De wereld vandaag"

Klik op de audioplayer.

Meest gelezen