Vanochtend is de politie binnengevallen in de villa van de Gupta's, die nauwe banden hebben met president Zuma.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

ANC: "Deadline voor president Jacob Zuma om ontslag te nemen, is vandaag"

In Zuid-Afrika heeft de regeringspartij ANC dan toch een dringend ultimatum gesteld aan president Zuma om op te stappen. Zoniet zou het ANC samen met de oppositie morgen de president tot ontslag dwingen in het parlement. Intussen is de politie binnengevallen bij de rijke Gupta-familie, de spil van de schandalen rond president Zuma.

Het geduld van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) met partijgenoot en president Jacob Zuma lijkt nu helemaal op. Rond de middag heeft de financiële directeur van het ANC Paul Mashatile gezegd: "De deadline voor Zuma om ontslag te nemen is woensdag".

Als dat niet gebeurt, dan wil de fractie van het ANC morgen in het Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad een motie van wantrouwen van de oppositie tegen Zuma steunen, waardoor de president zou kunnen worden afgezet. Het ANC heeft een meerderheid in het parlement, maar het is niet zeker dat alle ANC-parlementsleden tegen Zuma zullen stemmen. Het ANC riskeert dan ook een scheuring over de kwestie en wellicht verklaart dat de aarzelingen.

De partij hoopt dat het parlement dan morgen of vrijdag een nieuwe president kan benoemen. Wellicht zal dat vicepresident Cyril Ramaphosa zijn, die sinds december ook de voorzitter van het ANC is. Ramaphosa is een politieke rivaal van Zuma.

Na dagen van verwarde communicatie heeft het ANC dus blijkbaar gekozen voor de vlucht vooruit, te meer daar de door corruptieschandalen omgeven president Zuma blijkbaar nog altijd niet wil opstappen. Vanochtend had hij een persbriefing moeten geven, maar die is afgezegd.

Politie valt binnen bij rijke zakenfamilie Gupta

Vanochtend is de Zuid-Afrikaanse politie binnengevallen in de villa van de rijke Indiase zakenfamilie Gupta in Johannesburg. Die zou nu onderzocht worden en drie mensen zijn opgepakt. Onder hen is een van de drie broers van het Gupta-imperium. Ook andere woningen en kantoren van die familie zouden doorzocht worden.

Die familie familie heeft erg nauwe banden met president Zuma en zou in het oog van de storm zitten rond corruptie en interne machtsstrijd binnen de regeringspartij ANC.

Die banden liggen mee aan de basis van de politieke crisis in Zuid-Afrika. President Zuma is verwikkeld in tal van schandalen, niet enkel die van de Gupta's, maar ook in andere.  

Meest gelezen