Videospeler inladen...

Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma neemt dan toch ontslag met onmiddellijke ingang

Jacob Zuma neemt dan toch ontslag als president van Zuid-Afrika. Dat heeft hij vanavond aangekondigd op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. 

Zuma begon zijn toespraak met een half uur vertraging, maar was opvallend goedgeluimd. "Bent u moe?", grapte hij tegen de aanwezige journalisten. "Wij zijn aan het werken, hoor!" 

"Het ANC is de partij die mij heeft genomineerd als president na de verkiezingsoverwinning van 2014", zei hij. Hij erkent dat zijn presidentschap niet perfect is geweest. "Het was een enorme ervaring en een monumentale taak."

Na een ellenlange speech zei hij dan toch dat hij onmiddellijk ontslag neemt. "Ik ben het niet eens met de beslissing van de leiders van het ANC, maar ik ben altijd een gedisciplineerd lid van het ANC geweest."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ik ben het niet eens met de beslissing van de leiders van het ANC, maar ik ben altijd een gedisciplineerd lid van het ANC geweest

Jacob Zuma

Eerder vandaag had Zuma in een interview met de tv-zender SABC nog alle schuld ontkend over de corruptieschandalen waarin hij genoemd wordt. Hij had ook nog harde woorden voor leden van het ANC die hem tot aftreden wilden dwingen. Hij hamerde erop dat hij niets gedaan heeft dat zijn ontslag rechtvaardigt en dat de ANC-toplui ook geen duidelijke redenen konden geven.

Maandagavond was het al duidelijk dat het politieke lot van Zuma bezegeld was, toen de ANC-top hem een ultimatum van 48 uur had gegeven om op te stappen. Zuma verroerde aanvankelijk geen vin, maar vanmorgen kwam de mededeling van het ANC dat hij vandaag moest opstappen, zoniet zou hij morgen te maken krijgen met een motie van wantrouwen in het parlement.

Meest gelezen