"Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen"

Ziekteverzuim stijgt sneller bij dertigers en veertigers, becijferde SD Worx. De reden die het HR-bedrijf geeft: "Vooral deze leeftijdscategorieën verliezen wel eens de balans tussen werk, gezin en hobby’s." Maar hobby’s, waren die net niet om te ontspannen? "Dat zijn ze nog te weinig", antwoordt VUB-socioloog Ignace Glorieux. "Ze dienen te vaak om een façade van een boeiend leven op te hangen."

"De uitleg van SD Worx is correct", zegt Ignace Glorieux in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar laten we beter spreken van een algemene levensstijl, dan van hobby’s. Van wat we allemaal willen buiten het werk: de sociale activiteiten en de persoonlijke ontplooiing, van jezelf en van de kinderen. Het gaat om een levensstijl waar je aan wil beantwoorden."

"We willen een interessant en uitdagend leven. Op tijd naar theater en cinema gaan, boeken willen lezen, op tijd een citytrip of grote reis, uitgaan, mensen uitnodigen… Het moet worden gecombineerd met een drukke job waar je absoluut in vooruit wil. En dat doe je dan ook nog eens als tweeverdiener", zegt Glorieux.

De toffe citytrip en het nieuwste boek

Is het dan zo anders dan vroeger? Vorige generaties waren meer in de weer met materiële noden. In de plaats daarvan is een grote ruimte aan vrije tijd gekomen. Maar dat heeft ook een schaduwzijde, zegt Ignace Glorieux. "We zijn veeleisender geworden. Filosoof Alain de Botton heeft hiervoor het woord "statusangst" uitgevonden. We denken dat al die andere mensen een interessanter leven hebben dan wij, en daarom willen we meer."

"Vrienden zijn net terug van een toffe citytrip en de andere vrienden hebben het nieuwste boek van Griet Op de Beeck al lang gelezen. Iedereen trekt een façade van een boeiend leven op en anderen spiegelen zich daaraan. We gaan gebukt onder een grote druk, met de nodige gevolgen. In zo’n levensstijl moet er niet veel gebeuren, of de maat is vol. Er komen problemen en dat kan zich vertalen in meer ziekteverzuim."

Vrijetijdsstress is een verschijnsel bij dertigers en veertigers. En dat zijn niet toevallig meestal ouders. Ignace Glorieux: "Er is een groeiende druk op ouders om het goed te doen met de kinderen. Quality time met de kinderen moet. Een waaier aan activiteiten is een noodzaak geworden. Daarom was de getuigenis van bekende Vlaming Siska Schoeters zo waardevol. Ze durfde toe te geven dat ze het soms lastig heeft met haar kinderen, dat het soms niet beter ging. Weinigen durven dit signaal geven. De media voeren meestal mensen op die getuigen over hun razend interessant leven. Vooral de weekendbijlages lijden daaronder."

Modder eens wat aan

Ziekteverzuim kostte volgens SD Worx in 2017 gemiddeld 1.010 euro per voltijdse werknemer. Maar Ignace Glorieux gelooft niet dat mensen minder graag willen werken. "Integendeel, werk is vandaag vaker een levensproject, een vorm van zelfontplooiing. Mensen willen hun werk net goed doen. Zelfs meer, mensen werken soms gewoon graag. Maar als je alles samen goed wil doen, durft er wel eens iets mislopen."

"Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen. Zeg gewoon: ik blijf in de zetel liggen. Helaas kan je daar op maandag niet mee naar buiten komen. Zeker niet als je collega’s gaan opsommen wat ze allemaal gedaan hebben. Onthaasting is het toverwoord. Minder moeten. Ik ken er weinig die het durven. Maar ze bestaan."

Meest gelezen