Miguel Lorenzo

80-jarige Spanjaard vertrekt op Erasmus

Miguel Castillo studeert geschiedenis aan de Universiteit van Valencia, in Spanje. Maandag vertrekt hij op Erasmus naar Verona, Italië. Tot zover lijkt dit het verhaal van honderden studenten. Maar: Miguel is 80 jaar. 

Castillo werd geboren in een klein dorpje dichtbij Valencia in 1937. Zijn vader was landbouwer, maar Castillo besloot rechten te studeren en vertrok naar Barcelona. Daarna ging hij aan de slag als notaris. Even geleden kreeg hij een hartaanval en onderging een viervoudige bypass. Sindsdien was hij op zoek naar nieuwe uitdagingen. “Ik wou graag eens iets anders doen dan mijn klassieke dutje”. Hij besloot om geschiedenis te gaan studeren en vroeg subsidies aan om cursussen te volgen aan andere Europese universiteiten. Vanaf volgende week zal hij in Verona, in Italië naar de les gaan. 

Ik wou graag eens iets anders doen dan mijn klassieke dutje.

Miguel Castillo

De tachtigjarige zal deelnemen aan Erasmus, het succesvolle studentenuitwisselingsprogramma van de Europese Unie. Sinds de start van Erasmus, 30 jaar geleden, gingen er ongeveer 9 miljoen studenten naar het buitenland om te studeren.

Castillo beschouwt zichzelf als een gewone student. Hij gaat naar de les en wisselt notities uit met klasgenoten. “Ik voel mij welkom, leeftijd is geen probleem,” zegt hij. Hij is er zich van bewust dat Erasmus even bekend staat voor de feestjes als voor de studies, hij maakt hier zelfs grapjes over. “Ik zal proberen, voor zover het mogelijk is, in de voetsporen te treden van diegene die voor mij kwamen. Maar, mijn vrouw zal meegaan en het zou wat raar zijn om op onze leeftijd naar de pyjamafeestjes in de studentenhuizen te gaan.”

 Blijf niet altijd thuis en stel je open voor de wereld, we kunnen nog steeds veel geven aan de wereld en je krijgt er veel van terug.

Miguel Castillo

Hij heeft nog een boodschap voor alle mensen van zijn leeftijd: “Blijf niet altijd thuis en stel je open voor de wereld, we kunnen nog steeds veel geven aan de wereld en je krijgt er veel van terug.” Ook de Europese Commissie was verheugd met het nieuws. Hun woordvoerder feliciteerde Castillo tijdens een persconferentie vanmiddag.

Meest gelezen