© Giacometti Estate (Giacometti Foundation + ADAGP)

Atelier van kunstenaar Alberto Giacometti heropgebouwd in Parijs

Op 20 juni zal in Parijs het Giacometti Instituut zijn deuren open. Dat instituut zal volledig in het teken staan van de beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti. Het voormalige atelier van de kunstenaar zal er te bezichtigen zijn. Dat wordt heropgebouwd met twee originele muren en het oorspronkelijk interieur. 

De Giacometti Stichting in Parijs bestaat sinds 2003 en conserveert en promoot het werk van kunstenaar Alberto Giacometti. De beeldhouwer en schilder is vooral bekend van zijn lange dunne beeldhouwwerken. Met meer dan 300 sculpturen, 90 schilderijen en duizenden papieren werken bezit de stichting de grootste collectie Giacometti ter wereld. Het grootste deel van de collectie is nooit toegankelijk geweest voor het publiek sinds de artiest zijn dood in 1966. Daar komt nu verandering in. Op 20 juni opent het Giacometti instituut zijn deuren in de historische Montparnasse wijk in Parijs. Een buurt waar de beeldhouwer zelf leefde en werkte. Het instituut wil een breed publiek laten kennis maken met het werk van de kunstenaar.

© Giacometti Estate (Giacometti Foundation + ADAGP)

Het hoogtepunt van het nieuwe instituut moet de heropgebouwde studio van Giacometti worden. Dat interieur is zorgvuldig bewaard door Anette Giacometti, de weduwe van de kunstenaar. In het atelier zullen twee van de drie bewaarde originele muren te zien zijn. Samen met nog nooit getoonde sculpturen in pleister en klei. Ook de originele meubels en schilderijen krijgen er een plaats. 

Walls of Giacometti’s studio, 1966. © Giacometti Estate (Giacometti Foundation + ADAGP)

Verder zullen er in het instituut tijdelijke exposities plaatsvinden en zal er wetenschappelijk onderzoek gevoerd worden. Wie een kijkje wil gaan nemen moet een afspraak maken. Het instituut is enkel na afspraak te bezichtigen.

Meest gelezen