Archiefbeeld van de betoging op 6 november 2014
Nicolas Maeterlinck

Laatste relschoppers woelige vakbondsbetoging uit 2014 kennen straf

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is het doek gevallen over de nasleep van de nationale vakbondsbetoging van 6 november 2014, die ontaardde in rellen. De voorbije jaren waren al enkele tientallen relschoppers veroordeeld tot voornamelijk werkstraffen, maar tegen vier verdachten was een gerechtelijk onderzoek geopend. Dat onderzoek sleepte lange tijd aan en leidde vandaag tot twee vrijspraken en twee veroordelingen.

Méér dan 100.000 betogers trokken op 6 november 2014 door de straten van Brussel om te protesteren tegen de besparingsplannen van de regering. Maar al snel ontaardde de betoging. 150 politieagenten raakten gewond, 11 auto's werden in brand gestoken en nog eens 62 andere wagens raakten beschadigd. Uiteindelijk konden 54 verdachten opgepakt worden. 

Het merendeel van die verdachten kreeg een rechtstreekse dagvaarding en werd veroordeeld tot een werkstraf. Maar tegen vier verdachten - een student en drie havenarbeiders uit het Antwerpse - startte het parket een gerechtelijk onderzoek. Volgens het parket waren ze te zien op camerabeelden terwijl ze de politie bekogelden met stenen. Een van hen stond de dag na de betoging op de voorpagina van een krant en werd op die manier herkend. 

Dat onderzoek sleepte lang aan, maar vandaag viel dan toch het doek. Twee havenarbeiders werden uiteindelijk vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was dat ze de politie bekogeld hadden. De derde havenarbeider werd veroordeeld tot één jaar cel, maar omdat de redelijke termijn overschreden werd, werd het een straf met uitstel. De student kreeg een werkstraf van 100 uren.

De politiezones van Brussel Hoofdstad Elsene en Brussel Zuid krijgen ook elk een schadevergoeding van 200 euro. De student moet ook een schadevergoeding van 650 euro betalen aan de politieman die hij verwondde.

Meest gelezen