2018 Invision

Lena Dunham (31) laat baar­moeder verwijderen wegens ondraaglijke pijn

Lena Dunham heeft haar baarmoeder laten verwijderen wegens ondraaglijke pijn als gevolg van een chronische aandoening. Dat schrijft de Amerikaanse actrice in een bijdrage in Vogue.

Zowat 10 jaar heeft endometriose Lena Dunham in haar greep gehad, maar sinds kort is de helletocht voor de Amerikaanse actrice bekend van "Girls" voorbij. In een bijzonder openhartige bijdrage in Vogue onthult ze dat ze haar baarmoeder recent heeft laten verwijderen.

Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte groeit. Dat leidt tot hevige pijn, een pijn die Dunham in augustus vorig jaar niet langer kon verdragen. Na een operatie in het voorjaar van 2017 was de endometriose nochtans verdwenen, maar de ziekte was teruggekeerd.

Hysterectomie

Maandenlang probeerde Dunham allerlei therapieën uit om de pijn te bestrijden, maar uiteindelijk hakte ze de knoop door en besloot ze voor een hysterectomie te gaan. Dat is de medische term voor het weghalen van de baarmoeder.

Na de operatie bleek dat haar baarmoeder inderdaad ernstig was misvormd. Het orgaan stuwde haar menstruatiebloed de verkeerde richting uit en drukte op zenuwen in haar bekken waardoor ze zoveel pijn leed.

Zwanger zijn

Hoewel Dunham zeker was van haar beslissing, was het een moeilijke noot om te kraken. Ze is amper 31 en ze schrijft dat ze al heel haar leven droomde van het moederschap en (vooral) van zelf zwanger zijn.

De eierstokken van Dunham zijn niet verwijderd. Toch is ze op dit moment nog niet zeker dat ze ook nog vruchtbare eitjes produceren. Pas later zal ze hierover uitsluitsel hebben. Als het resultaat negatief is, wil ze graag kinderen adopteren.

Het hele verhaal van Dunham kan u lezen op de website van Vogue.

Meest gelezen