Piet den Blanken

Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men vooral Marc en Maria tegen

Maria en Marc zijn de meest voorkomende namen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Wallonië heten we vooral Jean en Emma. Maria is ook de populairste vrouwennaam in Brussel, voor een man is dat Mohamed.

Dit soort lijstjes kennen we vooral van de ranglijst van babynamen in Vlaanderen, maar er zijn dus ook cijfers voor de hele bevolking. Daarin zien we dat Maria de absolute namenkampioen is. Het is niet alleen de meest voorkomende naam in Vlaanderen, er zijn ook meer dan dubbel zoveel Maria's dan mannen die Marc heten en dat is nochtans de meest voorkomende mannennaam in Vlaanderen.

Marc scoort vooral goed bij Vlaamse mannen tussen 18 en 64. Eens voorbij de 65 zien we meer Willy's, Rogers of Jozefs. Minderjarigen heten dan weer Robbe, Thomas of Milan. Bij de vrouwen is nummer 1 dus voor Maria, daarna volgen Marie en Rita. De Vlaamse meisjes heten dan weer vooral Emma, Marie en Laura.

Emma is 75+ of jonger dan 20

"Een naam heeft een levenscyclus", legt Ann Marynissen uit, hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Universiteit van Keulen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Een naam wordt populair, steeds meer mensen geven 'm aan hun kinderen, hij bereikt een hoogtepunt en dan neemt hij weer af in populariteit of hij krijgt een moderne variant, zoals Michiel (Michel) of Marie (Maria)."

"Namen keren ook soms helemaal terug. Zo is een Emma ofwel ouder dan 75 of jonger dan 20. De naam deemstert weg, om daarna weer op te komen. Sinds de jaren 80 zijn er wel opvallend meer verschillende namen. Mensen willen sindsdien graag een unieke naam voor hun kind."

Cijfers

Top 3 Vlaamse vrouwennamen:

  1. Maria    103.820
  2. Marie    46.127
  3. Rita        30.864

Top 3 Vlaamse mannennamen:

  1. Marc    45.746
  2. Jan        41.010
  3. Luc        40.319

Meest gelezen