AFP and licensors

Omstreden ex-topman van Oxfam ontkent "seksfeestjes" op buitenlandse missies

Roland Van Hauwermeiren, de voormalige Belgische topman van Oxfam, ontkent dat hij seksfeestjes heeft georganiseerd op buitenlandse missies naar rampgebieden. Dat zegt hij formeel in een open brief, die VTM NIEUWS integraal heeft gepubliceerd. Van Hauwermeiren geeft in zijn betoog wel toe dat hij "geen heilige is", en hij dus ook fouten gemaakt heeft waar hij zich "diep voor schaamt".

Van Hauwermeiren schreef een brief van maar liefst vier bladzijden lang. Daarin gaat hij vrij uitvoerig in op verschillende missies in Liberia, Tsjaad en Haïti. Hij kwam in opspraak omdat hij onder meer na de aardbeving in Haïti ter plekke seksfeestjes georganiseerd zou hebben. Iets wat Van Hauwermeiren nu zelf met klem ontkent.

"De overweging “waar rook is, is vuur“ zal bij de meeste mensen terecht in het hoofd spoken. Vandaar mijn poging tot verduidelijking", schrijft hij. "Ikzelf, inderdaad, ik ben niet volmaakt. Ik ben geen heilige, een man van vlees en bloed, en heb fouten gemaakt (niet gemakkelijk toe te geven), en ik schaam me diep. Ik heb inderdaad aan de onderzoekersgroep toegegeven dat ik tot drie maal toe intiem contact heb gehad in mijn huis. Het betrof volgens mij een volwassen eerbare dame, geen slachtoffer van de aardbeving en geen prostituee, die ik had leren kennen toen ik haar jonge zus en heel jonge moeder steunde met luiers en poedermelk. Ik heb ze nooit geld gegeven."

"Door mijn relatie met de dame voedde ik de geruchten dat ik ook in dergelijke schandalen verwikkeld was (nl. feestjes of prostitutiebezoek). Als directeur had ik het voorbeeld moeten geven en had ik de organisatie en mezelf gecompromitteerd", zegt Van Hauwermeiren.

In Haïti had ik drie keer intiem contact, maar niet met een prostituee of een slachtoffer van de aardbeving. Ik heb die vrouwen geen geld gegeven.

Volgens de voormalige topman hebben tientallen financiële verslagen en interne en externe audits ook nooit aangetoond dat er geld van Oxfam gebruikt werd om bepaalde seksfeestjes mee te financieren. Van seksfeestjes in zijn aanwezigheid was volgens Van Hauwermeiren totaal geen sprake.

"Ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land. Er waren veelvuldige pogingen van dames en heren om mijn huis te betreden met allerlei smoesjes om geld te vragen, een job te eisen of seksuele diensten aan te bieden. Ik ben nooit op die avances ingegaan."

"Blijf ngo's steunen"

De persoon die de schandaalsfeer aan het licht heeft gebracht, noemt Van Hauwermeiren "hetzij een echte moraalridder" of iemand die wraakgevoelens "tegen mij en Oxfam draagt". Hij roept iedereen op om ngo's te blijven ondersteunen met giften.

"Steun verder mensen in nood via ngo's. Het is niet omdat er sommigen gedragscodes niet respecteren dat de organisatie fout is. Dit gebeurt in alle verenigingen, structuren, bedrijven, maatschappij in het algemeen en is individueel inderdaad niet goed te praten. (...) Veralgemenen, is algemeen bekend, is een slechte raadgever of besluit."

Meest gelezen