Meer vrouwen boksen: "Fitness is vaak eenzijdig, boksen is uitdagender"

De laatste jaren is het aantal vrouwen in de bokssport fel toegenomen. Het aandeel vrouwelijke leden bij de Vlaamse Boksliga is de laatste tien jaar gestegen van amper 10 procent naar ongeveer 25 procent.

Bij de Vlaamse Boksliga (VBL) zijn ze zeer te spreken over de populariteit van hun sport in Vlaanderen. Vooral bij vrouwen lijkt die de laatste jaren sterk toe te nemen.

Volgens Ibrahim Emsallak van de VBL zijn er verschillende redenen waarom vrouwen nu meer kiezen voor het boksen. "Het ligt voor een stuk aan de emancipatie van de vrouw", zegt Emsallak. "Vrouwen durven nu meer een sport beoefenen die vroeger bijna uitsluitend mannelijk was.  Ook voorbeeldfiguren zoals boksster Delfine Persoon, die wereldtitels heeft gewonnen en veel media-aandacht heeft gekregen, stimuleren vrouwen om ook te gaan boksen."

De algemene trend om meer te sporten en te fitnessen speelt ook in de kaart van de bokssport vindt Emsallak : "Fitness is vaak eenzijdig, waardoor mensen sneller afhaken. Boksen geeft dezelfde sportieve en esthetische voordelen, maar op een meer competitieve, meer gevarieerde en uitdagendere manier"

De VBL  is nu begonnen met een beleid rond vrouwen in de bokssport op te zetten. Zo proberen ze de sport bij vrouwen te promoten door variaties op het boksen aan te bieden. Zo organiseren ze bijvoorbeeld fitness boxing, dat conditietraining met boksen combineert.  De liga zet ook in op preventie in verband met seksueel overschrijdend gedrag.

Meest gelezen