Vesaliusziekenhuis Tongeren start met incidentenmelder

Agressie in ziekenhuizen blijft een torenhoog probleem. Bijna alle verpleegkundigen krijgen er mee te maken. In het Tongerse Vesaliusziekenhuis willen ze het probleem beter in kaart brengen met een incidentenmelder.

Volgens een onderzoek dat de Universiteit van Gent deed, waren bijna 9 op de 10 verpleegkundigen slachtoffer van fysieke of verbale agressie. Ziekenhuizen zijn zich bewust van het probleem en proberen oplossingen uit. In het Vesaliusziekenhuis in Tongeren bijvoorbeeld leren ze al langer personeel omgaan met agressie. Op risicodiensten zoals spoedgevallen hebben de verpleegkundigen ook een alarmknop bij zich waarmee ze hulp kunnen oproepen.

Incidentenmelder

Personeelsleden die slachtoffer waren van agressie kunnen dat ook melden aan de vertrouwenspersoon van het ziekenhuis. Maar volgens woordvoerster Sarina Simenon zetten alleen personeelsleden die blijvend hinder ondervinden die stap en daardoor blijven heel wat voorvallen onder de radar. Het ziekenhuis start daarom binnenkort met een incidentenmelder. Het is de bedoeling dat alle personeelsleden zo elke vorm van agressie kunnen melden. "Het ziekenhuis heeft dan een betere kijk op de omvang van het probleem en kan dan op zoek gaan naar oplossingen", zegt Simenon.  

Meest gelezen