Meest recent

  Voormalige Belg straks even premier van Australië

  Mathias Cormann, geboren in Eupen, wordt volgende week 5 dagen lang waarnemend premier van Australië. Dat gebeurt tijdens de buitenlandse reis van premier Turnbull. De vice­premier, die normaal die eer te beurt valt, zit verstrikt in een seksschandaal. 

  Mathias Cormann (47), geboren in Eupen, wordt volgende week 5 dagen lang waarnemend premier van Australië tijdens de Amerikaanse reis van premier Malcolm Turnbull. Cormann is momenteel minister van Financiën en Senaatsleider voor de Liberale Partij. In 2000 werd hij Australisch staatsburger. 

  Normaal krijgt de vicepremier de functie van waarnemend premier, maar huidig vicepremier Barnaby Joyce neemt volgende week even 'vakantie'. Aanleiding is zijn buitenechtelijke affaire met een medewerkster. Die is momenteel zwanger van hem. Joyce maakte daar vorige week een publieke knieval voor, in het bijzijn van zijn vrouw en hun vier dochters. 

  Op uitwisseling na studies aan de KU Leuven

  Door de vakantie van Joyce gaat het waarnemend premierschap volgende week naar de Senaatsleider. Mathias Cormann trok na zijn studies aan de KU Leuven voor een jaar op uitwisseling naar Australië. In 1996 emigreerde hij definitief naar 'Down Under' en in 2000 verloor hij daardoor zijn Belgisch staatsburgerschap.

  Premier Turnbull heeft intussen een een decreet uitgevaardigd waardoor seksuele relaties tussen ministers en hun personeel voortaan strafbaar zijn. Tijdens een persconferentie betreurde hij het "schokkend gebrek aan beoordelingsvermogen" van zijn vicepremier.  De politieke toekomst van Joyce is onzeker. 

  Mathias Cormann (rechts) met premier Turnbull