© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup

Zo zal het nieuwe VRT-gebouw eruitzien

Er zijn nieuwe beelden waarop te zien is hoe het nieuwe gebouw van de VRT er zal uitzien. De architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke hebben het nieuwe gebouw van de VRT op de huidige Reyerssite ontworpen. Het nieuwe omroepgebouw zal tegelijk ook een cultureel en ontmoetingscentrum worden om zoveel mogelijk publiek aan te trekken. 

De bouw van het gloednieuwe gebouw wordt normaal in de loop van dit jaar opgestart. Tegen 2021 moeten personeel en studio's verhuisd zijn. 

Robbrecht en Daem realiseerde eerder al het Concertgebouw in Brugge en het bureau is ook bekend als ontwerper van de stadshal in Gent. De jury koos voor Robbrecht en Daem omdat “zij vernieuwende concepten durven voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen".

Ontmoetingscentrum met Kioskplein

"In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een "cultureel- en ontmoetingscentrum" is opgevat. Het "centrum" van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort.

"Dat plein, dat we het Kioskplein noemen, is erg belangrijk", zegt architect Paul Robbrecht. "Het is de ouverture naar de VRT. Het is niet alleen bedoeld om naar binnen te gaan, maar nodigt uit tot creativiteit. Hier kunnen bijvoorbeeld concerten plaatsvinden. Informele, maar ook ambitieuze, want het plein is 40 op 40 meter groot en biedt plaats aan 2.000 mensen. Onze ultieme droom zou zijn dat hier een symfonisch orkest zou spelen in open lucht." 

© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup

Belangrijke rol voor buitenruimte

"Daarrond is er een theater, een parktheater en openbaar groen", luidt het. De buitenruimte speelt hoe dan ook een belangrijke rol in het concept. Zo geven de hoge werkruimtes waar veel licht moet binnenvallen uit op een tuinkamer aan de zuidkant.

De jury noemde het project vooral ook geslaagd in het opzet om zoveel mogelijk publiek aan te trekken. "Van meet af aan was voor ons duidelijk dat dit gebouw een open, toegankelijk karakter moest hebben", zegt Robbrecht. "Een omroepgebouw is geen kantoor, het is een cultureel gebouw. Hier gaat het om creatie, bedoeld voor een publiek. Het publiek moet betrokken worden bij dit gebouw en moet er voeling mee hebben."

© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup

Kleiner gebouw

Het nieuwe gebouw zal een stuk kleiner zijn dan de huidige VRT-werkplek. Zo'n 55.000 in plaats van 95.000 vierkante meter.  Een kleiner gebouw betekent evenwel niet dat er veel minder medewerkers aan de slag zullen zijn, maar wel dat er flexibeler zal omgesprongen worden met ruimte. Het nieuwe VRT-gebouw wordt volledig gefinancierd met eigen middelen en zal minstens 105 miljoen euro kosten, exclusief btw en erelonen.

© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup