Videospeler inladen...

Afrikaanse Belgen over Black History Month: "Het is alsof België over ons koloniaal verleden in een coma ligt"

"Black History Month" vindt jaarlijks plaats in februari. In België leven naar schatting 250.000 Belgen met Afrikaanse roots. VRT NWS stelt vier van hen aan u voor: ze vertellen over wat de "Black History Month" voor hen betekent.

Tijdens de "Black History Month" (BHM), vrij vertaald de Afro-Amerikaanse geschiedenismaand, herdenken verschillende landen belangrijke sleutelfiguren en gebeurtenissen van de Afrikaanse diaspora. Zo doen de
Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland er elke
februari-maand aan mee. Nederland heeft sinds 2016 zelfs een "Black Achievement Month", waar ze niet alleen kijken naar het verleden, maar ook de toekomst vieren. Stilaan waait het ook over naar ons land.  VRT NWS sprak met vier Afrikaanse Belgen (bekijk hun verhaal in onderstaande video).

Waar komt die Black History Month precies vandaan?

De founding fathers zijn de Afro-Amerikaanse historicus Carter G. Woodson en de minister Jesse E. Moorland. De twee heren richtten aan het begin van de 20e eeuw de "Negro History Week" op. Ze wilden een groeiend bewustzijn van de zwarte identiteit en de Afro-Amerikaanse geschiedenis creëren:

If a race has no history, it has no worthwhile tradition, it becomes a negligible factor in the thought of the world, and it stands in danger of being exterminated

Uiteindelijk groeide de "Negro History Week" uit tot de "Black
History Month". In 1976 erkende president Gerald Ford de maand officieel en drong hij er bij de burgers op aan om de "verwaarloosde prestaties van zwarte Amerikanen op elk gebied van onze hele geschiedenis te erkennen". Sindsdien leren studenten op scholen in de Verenigde Staten wat figuren zoals Martin Luther King Jr., Rosa Parks, Malcolm X en vele anderen hebben bereikt. 

De "Black History Month" brengt ook jaarlijks een discussie op
gang, namelijk of zo’n maand al dan niet nodig is. Onder meer acteur Morgan Freeman "wil geen zwarte geschiedenismaand, omdat de zwarte geschiedenis de Amerikaanse geschiedenis is". Anderen beweren dat de viering racistisch is en roepen op tot een "White History Month". 

Meest gelezen