Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

100.000 orang-oetans afgeslacht in 16 jaar tijd: "Boeren nemen wraak op apen die fruit stelen"

Op Borneo krijgt de orang-oetan het zwaar te verduren. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie in het tijdschrift Current Biology. Ontbossing is volgens de onderzoekers de grote boosdoener, maar ook jagers vormen "een groot probleem".

Op Borneo, een eiland in Zuidoost-Azië, hielden onderzoekers de afgelopen zestien jaar de orang-oetan nauwlettend in de gaten. De resultaten van het onderzoek zijn verontrustend. Tussen 1999 en 2015 verdwenen maar liefst 100.000 orang-oetans.

De belangrijkste oorzaak is de ontbossing voor de houtkap- en palmolie-industrie. Daardoor verliezen de mensapen hun vertrouwde omgeving en zijn ze verplicht om zich aan te passen. Ze grijpen naar de fruitbomen in de plantages en dat brengt nieuwe gevaren met zich mee.

Een andere conclusie van het onderzoek is namelijk dat de boeren allesbehalve opgezet zijn met de "apenstreken". Ze nemen wraak op de orang-oetans die hun fruit stelen, door hen neer te schieten. Dit vertelde professor Serge Wich, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam, aan BBC News: "We hadden deze grote verliezen niet verwacht in bebost gebied, dus dit [onderzoek] bevestigt dat de jacht een groot probleem is."

Borneo is niet de enige plaats op de wereld waar de orang-oetan voorkomt. De mensaap is ook te vinden op buureiland Sumatra. Ook daar is het niet goed gesteld met de bedreigde diersoort: de druk van de mens is er groot. Op Sumatra leven er naar schatting nog 12.000 orang-oetans, op Borneo zijn dat er zo'n 100.000.

Meest gelezen