Beurzen zijn zorgen vergeten

Na de zware koersval van vorige week lijken de Europese en Amerikaanse beurzen hun zorgen al vergeten. Vooral de sterke bedrijfsresultaten doen de beurzen opveren.

Vorige week beleefden de Amerikaanse, Europese en Aziatische beurzen een barslechte week. Zowel de Dow Jones als de EuroStoxx50, de 50 belangrijkste aandelen in de eurozone, sukkelden in een correctie. Dat betekent dat ze meer dan 10 procent onder hun recente piek doken. Beleggers vreesden de hogere inflatie, wat de langetermijnrente doet stijgen en obligaties relatief aantrekkelijker maakt tegenover aandelen.

Maar deze week is de rust op de aandelenmarkten teruggekeerd. Was de vrees voor een hogere inflatie en een hogere langetermijnrente dan onterecht? "Neen", zegt marktenspecialist Tom Simonts van KBC. "De paniek is weg. Wat we deze week gezien hebben is dat er oog is voor rationaliteit, voor groei en sterke winstcijfers in Europa en Amerika. We zien veel fondsenbeheerders hun aandelenposities wat afbouwen ten voordele van cash. Maar dat verloopt nu heel geleidelijk. Dat biedt kopers in de markt de kans om aandelen op te pikken. Want hoewel de Amerikaanse langetermijnrente al 6 jaar aan het stijgen is, blijft die nog altijd zeer laag."

Meer winst betekent meer groei en leidt tot hogere waarderingen

Tom Simonts, marktenspecialist KBC

Gezonde volatiliteit

Voor beleggers was het vorige week weer wennen aan de zware schommelingen op de beurs. Waar in 2016 de Dow Jones maand na maand hoger eindigde, verloor de oudste Amerikaanse aandelenindex vorige week 2 keer meer dan 4 procent. "Volatiliteit zal blijven, maar die kan gezond zijn", zegt Simonts.  "Een beetje angstig kijken naar hoe de rente en de waarderingen evolueren, maar ook hoopvol zijn omdat er alsmaar meer groei is in alle economische blokken van de wereld."

De bedrijfsresultaten van de afgelopen week bevestigen de sterke economische groei. Tom Simonts: "In de Amerikaanse technologiesector deed 92 procent van de bedrijven het beter dan verwacht. Ook in Europa zijn de bedrijfswinsten hoger dan verwacht. Meer winst betekent meer groei en leidt tot hogere waarderingen."

Meest gelezen