Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Trump geeft voor het eerst toe dat er bemoeienis is geweest"

In de Verenigde Staten klaagt de FBI 13 Russen aan omdat ze geprobeerd zouden hebben om op allerlei manieren de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. President Donald Trump geeft in een reactie op Twitter nu voor het eerst toe dat er sprake was van bemoeienis. Toch voelt hij zich gesterkt door de aanklacht. Björn Soenens, correspondent in de VS, legt uit wat Trump precies bedoelt.

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

Robert Mueller, de openbare aanklager bij de FBI die de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, heeft gisteren 13 Russen en 3 Russische organisaties formeel aangeklaagd. Ze worden formeel beschuldigd van een complot om de Amerikanen te misleiden.

President Trump postte daarna een tweet waarin hij voor het eerst toegeeft dat er inderdaad sprake is van Russische bemoeienis, zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Dat is nieuw, tot nu deed hij dat af als een hoax. Hij voelt zich wel gesterkt door de aanklacht. Hij zegt: de Russische inmenging startte al in 2014, nog voor ik mij kandidaat stelde voor de verkiezingen. Er is geen enkel bewijs dat wij daar als campagne iets mee te maken hebben."

"De aanklacht stelt ook dat er contact geweest is tussen een of meerdere van die Russen met campagnemedewerkers van Trump, maar die medewerkers waren zich van geen kwaad bewust. Ook dat sterkt de president min of meer. De aanklacht brengt de hele zaak niet dichter bij hem."

Björn Soenens: "Hoe lang kan je blijven ontkennen?"

De aanklacht legt de manier bloot waarop de 13 Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen te manipuleren, legt Soenens uit in "De ochtend" op Radio 1. "Ze wilden vanuit Sint-Petersburg de Amerikaanse democratie destabiliseren door valse advertenties op Facebook te verspreiden, evenementen in scène te zetten waarmee ze de publieke opinie een andere draai wilden geven... Ze bekritiseerden alle kandidaten, behalve Trump en Bernie Sanders, de twee uitersten van het spectrum."

"Het Kremlin doet de aanklacht af als pure idiotie, maar hoe lang kan je ontkennen. Een van de dertien aangeklaagden wordt de commandant van president Poetin genoemd, iemand die zeer dicht bij hem staat. Je kan het bestaan van de zon blijven ontkennen, maar de FBI heeft wel degelijk bewijsmateriaal over die beïnvloeding."

Volgens de aanklacht is er geen bewijs dat de Russische bemoeienissen de uitslag van de verkiezingen veranderd heeft. "Dat is moeilijk te bewijzen", zegt Soenens. "Er is gemanipuleerd, er zijn opinies vergiftigd, maar je kunt nooit achterhalen wie op basis daarvan zijn mening veranderd heeft en voor Trump heeft gestemd."   

Meest gelezen