Videospeler inladen...

De Block: "Praktijken van UZ Leuven zijn onwettig, parket kan straffen opleggen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert boos op het nieuws dat het Universitair Ziekenhuis van Leuven patiënten belooft dat ze enkel door de professor behandeld zullen worden als ze een eenpersoonskamer kiezen. "Dit is tegen de wet", aldus De Block. Volgens SP.A zullen ziekenhuizen echter blijven doorgaan met dit soort praktijken zo lang ze meer geld verdienen wanneer iemand een eenpersoonskamer kiest. 

Een patiënt die een oogoperatie zal laten uitvoeren bij het UZ Leuven heeft een brief gekregen van het ziekenhuis waarin staat dat z'n volledige behandeling door de professor zal worden uitgevoerd als hij een eenpersoonskamer kiest. Neemt hij een tweepersoonskamer, kunnen sommige onderdelen van de operatie uitgevoerd worden door een assistent of een arts in opleiding.

"Dit soort praktijken zijn onwettig en kunnen niet door de beugel", reageert minister van Volksgezondheid De Block. "De wet is duidelijk: de kwaliteit van de dienstverlening moet altijd de beste zijn, ongeacht welke kamer iemand neemt."

Volg De Block overtreedt het ziekenhuis de wet en moet het parket de zaken nu verder onderzoeken. "Het parket kan het ziekenhuis hiervoor een boete geven", aldus De Block.

SP.A: "Koppel ziekenhuisfinanciering los van ereloonsupplementen"

Oppositiepartij SP.A vindt dat minister De Block meer kan doen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

"Het ziekenhuis verdient veel geld aan eenpersoonskamers", zegt federaal volksvertegenwoordiger Karin Jiroflée (SP.A). "Artsen mogen een ereloonsupplement vragen aan mensen met een eenpersoonskamer, maar moeten een deel van dat geld afstaan aan het ziekenhuis. Dus het ziekenhuis heeft er baat bij om mensen te verleiden om een eenpersoonskamer te kiezen."

Jiroflée wil dat minister De Block ervoor zorgt dat ziekenhuizen niet meer afhangen van deze ereloonsupplementen voor hun financiering. "Alleen op die manier kunnen we deze klassengezondheidszorg tegengaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen