Videospeler inladen...

Dertien Russen aangeklaagd voor inmenging in Amerikaanse verkiezingen in 2016

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft dertien Russen en drie Russische organisaties aangeklaagd voor een poging tot beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in 2016. De verdachten zouden in 2014 begonnen zijn met de campagne om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft dertien Russen en drie Russische organisaties aangeklaagd voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ze worden allen beschuldigd van een complot om de VS te misleiden. Drie van hen worden voorts ook beschuldigd van bankfraude en vijf anderen van de diefstal van identiteiten.

Een aantal van de beschuldigden hebben zich als een Amerikaan voorgedaan die betrokken was bij de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. 

De beschuldigden zouden onder meer gebruik gemaakt hebben van Facebook om het resultaat van de verkiezingen te beïnvloeden. Op de sociaalnetwerksite werd onder meer de Democratische Partij beschuldigd van kiezersfraude.

De plaatsvervangende minister van Justitie, Rod Rosenstein (video hieronder), zegt dat het doel van de Russen was om wantrouwen te zaaien over de presidentskandidaten en het politieke systeem, maar dat er geen aanduidingen zijn dat de Russische bemoeienissen de uitslag van de verkiezingen beïnvloed hebben. Ook president Trump sluit zich daar bij aan.

Videospeler inladen...

Rusland heeft de beschuldigingen tegen de 13 Russen en drie Russische instellingen of bedrijven als "absurd" afgedaan. Dertien personen hebben zich gemengd in de Amerikaanse verkiezingen? Dertien tegenover budgetten van miljarden dollars van de Amerikaanse inlichtingendiensten? Is dit niet zo absurd als het maar kan zijn?", zo heeft de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, op Facebook verklaard.

Meest gelezen