Videospeler inladen...

Dit zijn de drie redenen waarom De Lijn vandaag staakt

De vakbonden van De Lijn voeren vandaag actie en het personeel legt het werk neer. Ze protesteren tegen een reorganisatie van de vervoersmaatschapij, maar wat verandert er precies? En waarom is het personeel zo bezorgd? Yves Borms geeft de 3 voornaamste redenen.

1. Aantal jobs daalt

De herstructurering die op stapel staat bij De Lijn betekent minder jobs. Het personeelsbestand zou van 1.780 naar zo'n 1.500 gaan. Daarbij zouden vooral de bedienden getroffen worden. Ook de verhuis van een aantal diensten naar Mechelen leidt tot ongerustheid.

Videospeler inladen...

2. Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid

Nu zou elke Vlaming binnen een straal van 750 meter een bus of tram moeten kunnen nemen. Basismobiliteit heet dat principe. Van dat principe wil de Vlaamse regering afstappen en evolueren naar basisbereikbaarheid. Dat betekent dat er eerst vraag moet zijn naar openbaar vervoer in een bepaalde regio en dat kan leiden tot een afbouw van de activiteiten van De Lijn.

Videospeler inladen...

3. Concurrentie van privéspelers

Nu is De Lijn de enige maatschappij die regionaal openbaar vervoer mag organiseren. Daar zal in de toekomst verandering in komen. Zo zou een privébusmaatschappij evengoed een bepaalde lijn kunnen bedienen en die concurrentie, ook op het vlak van arbeidsvoorwaarden, vrezen de vakbonden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen