Videospeler inladen...

Veranda of schuur zonder bouwvergunning? Schauvliege wil oude bouwmisdrijven gemakkelijker regulariseren

Vlaams minister voor omgeving Joke Schauvliege wil het gemakkelijker maken om oude bouwmisdrijven te regulariseren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. "Het is niet de bedoeling dat we alles door de vingers zien."

In Vlaanderen staan er naar schatting zo'n tienduizenden woningen die niet helemaal in orde zijn: er is bijvoorbeeld ooit een schuur of een veranda bijgebouwd zonder vergunning. 

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil het nu gemakkelijker maken om oude boumisdrijven te regulariseren. "Maar het gaat voor alle duidelijkheid niet om een algemene regularisatie", benadrukt Schauvliege. "Het gaat niet om blinde, bouwkundige amnestie. Niet alles wordt door de vingers gezien."

"Het kan niet de bedoeling zijn om plots bouwmisdrijven goed te keuren wanneer men willens nillens een bouwovertreding begaan heeft. Maar we willen een einde maken aan de rechtsonzekerheid." Aan de regularisatie zouden een aantal voorwaarden gekoppeld moeten zijn: de bouwovertreding moet lang geleden - meer dan tien jaar - gepleegd zijn, er mogen geen procedures lopen en de overtreding moet in overeenstemming zijn met de omgeving. Er zal ook nog altijd een toets zijn om te kijken of er geen probleem is met de ruimtelijke ordening. 

Het voorstel van Schauvliege gaat nu naar de Vlaamse regering. 

Bouwmeester reageert tevreden: "Kleine kruimels worden eruit gehaald"

De bouwmeester van Vlaanderen, Leo Van Broeck, vindt het voorstel "een goede zaak als de krijtlijnen die nu geschreven zijn, gevolgd zullen worden". "Het is een anti-kafka-opkuis. De kleine gruis wordt eruit gehaald, dat we daar geen energie meer moeten insteken. Maar de grote overtreders zullen niet door de mazen van het net glippen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen