Fibricheck

Minister De Block wil medische apps integreren in de gezondheidszorg

Applicaties op je smartphone zoals een hartslagmonitor, laten toe om je gezondheid sneller en beter op te volgen. Maar om die gegevens ook te gebruiken in onze gezondheidszorg, bestaat er nog geen wettelijk kader. Daar wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wat aan doen. Ze heeft een "validatiepiramide" uitgewerkt waarin de apps die in aanmerking komen op drie beoordelingspunten getest worden.  

Apps zijn in opmars in de gezondheidszorg. Ze kunnen heel wat medische gegevens overzichtelijk weergegeven op je smartphone. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid lopen er 24 pilootprojecten sinds 2017. 

Op dit moment bestaat er nog geen regelgeving voor apps in de zorg. Er is geen juridisch kader en er is geen permanent vergoedingsmodel voor zorgverleners. De validatiepiramide voor de apps die de minister nu voorstelt, is een belangrijke stap om dat op te lossen.

De validatiepiramide bestaat uit drie niveaus. Om mee te doen aan het volgende niveau, moeten de toepassingen voldoen aan de criteria van de lagere niveau's.

Drie niveaus

  • Het onderste niveau legt minimumvereisten op: de apps en toestellen moeten correct zeggen wat ze doen (bijvoorbeeld de hartslag monitoren), ze moeten een CE-keurmerk hebben en ze moeten de regelgeving rond de privacy en de veiligheid van gegevens garanderen.
  • Om tot het tweede niveau te worden toegelaten, moeten de toepassingen in staat zijn om te communiceren met andere officiële e-gezondheidstoepassingen in ons land.
  • Voor het derde niveau moeten de toepassingen kunnen bewijzen dat hun gebruik "gezondheidseconomische" winst oplevert.  Dat ze nut hebben en zinvol zijn dus. Voor toepassingen van dit derde niveau zal een financieringsmodel op maat uitgewerkt worden.

De precieze uitwerking van de validatiepiramide zal de komende weken gebeuren, in samenwerking met de verschillende administraties (FAGG, FOD Volksgezondheid, Riziv, eHealth-platform) en de sectorfederaties Agoria en beMedTech.

Digital Health Valley

Voor de digitale evolutie in de gezondheidszorg werkt minister De Block samen met Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom. Samen willen ze van België een Digital Health Valley maken: een door de overheid gesteund samenwerkingsplatform dat bedrijven moet overtuigen om hier te investeren in de ontwikkeling van de digitale gezondheidszorg.

In datzelfde kader lanceerden Agoria, beMedTech en de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs eerder deze maand HealthTech.Belgium, een gezamenlijk initiatief van de zorgsector en de industrie om digitale innovaties sneller ingang te doen vinden in onze gezondheidszorg.

Meest gelezen