Werk bij Vandemoortele hervat na protestacties

De acties bij de Vandemoortele-fabriek in Seneffe, waar donuts gemaakt worden, zijn afgelopen. De socialistische vakbond protesteert al enkele weken tegen het ontslag van zijn hoofdafgevaardigde. Die is eind vorig jaar de laan uitgestuurd. Ook vanmorgen was er protest.

Donderdag, om middernacht, verzamelden de socialistische militanten van ABVV Horval aan het logistiek centrum Metro van Izegem. Ze probeerden te verhinderen dat een twintigtal vrachtwagens van Vandemoortele zou uitrijden. Lang heeft de actie niet geduurd.

Om 3 uur kwam de politie tussenbeide en moesten de militanten hun protest stopzetten. De vakbonden vonden dat een schending van het stakingsrecht en trokken daarop naar Seffene om daar de fabriek te blokkeren. In Seneffe is eerder dit jaar al eens gestaakt.

Wangedrag op de werkvloer

ABVV Horval eist de re-integratie van hun hoofdafgevaardigde. Volgens de bonden werd de man ontslagen zonder reden. Volgens de directie heeft het ontslag niets te maken met zijn rol als vakbondsafgevaardige, maar wel met het feit dat hij fundamentele regels op het vlak van hygiëne aan zijn laars lapte. Het management heeft de man naar eigen zeggen verschillende keren aangesproken op zijn gedrag.

De directie laat weten de blokkering van de sites van Seneffe en Izegem totaal onaanvaardbaar te vinden. Temeer omdat het gebeurde met mensen extern aan het bedrijf. "Deze acties hebben niets met het recht op staken te maken. Er is geen enkele stakingsbereidheid bij het personeel." CEO Jules Noten: "Een vakbondsafgevaardigde zou een voorbeeldfunctie moeten hebben in het bedrijf."

ABVV Horval waarschuwt dat ze erover nadenkt om de volgende dagen andere acties te organiseren, als Vandemoortele de man niet opnieuw in dienst neemt. "Om de sociale democratie in het bedrijf en het welzijn van de werknemers te waarborgen, is de werknemersvertegenwoordiger van essentieel belang. Vandemoortele moet dat aanvaarden."

Meest gelezen