AFP and licensors

Oxfam richt commissie op om wangedrag medewerkers te onderzoeken

De hulporganisatie Oxfam International gaat een commissie oprichten die misbruik en wangedrag binnen de ngo moet onderzoeken. De leden van de onderzoekscommissie zullen toegang krijgen tot de gegevens van Oxfam en zullen de personeelsleden en partners van de ngo kunnen interviewen.

"De commissie zal een historisch overzicht creëren van gevallen van seksueel wangedrag en machtsmisbruik. Dit rapport zal zo volledig mogelijk zijn en openbaar worden gemaakt", verduidelijkt Oxfam in een persbericht. De commissie maakt deel uit van een actieplan om het integriteitsbeleid van Oxfam op te krikken en misbruik tegen te gaan.

Oxfam ligt al ruim een week zwaar onder vuur, nadat bekend was geraakt dat hulpverleners in Haïti, na de aardbeving van 2010 daar, prostituees hadden ingehuurd. Intussen doken ook verhalen op over misbruiken tijdens missies in Tsjaad en Zuid-Soedan.

"Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet voor Oxfam. Dit brengt ons jarenlang schande, en terecht. We bieden onze verontschuldigingen aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken", zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Oxfam zal ook de financiering van beschermende programma's verdrievoudigen tot meer dan een miljoen dollar, het personeel voor deze programma's verdubbelen, en meer investeren in opleiding rond dergelijke kwesties. Voorts komt er tegen volgende maand een onafhankelijke klokkenluiderslijn.

"Lessen trekken uit onze fouten"

De organisatie belooft om de resultaten van het intern onderzoek uit 2011 naar het misbruik in Haïti "zo snel mogelijk" openbaar te maken. Eerst moeten de ngo nog maatregelen nemen om de identiteit van getuigen te beschermen, zo wordt benadrukt. Oxfam stelt dat de namen van de betrokkenen zijn meegedeeld aan de Haïtiaanse overheid.

"Op dit moment zijn er twee prioriteiten voor Oxfam: het blijven ondersteunen van de miljoenen kwetsbare mensen waarmee we wereldwijd werken en lessen trekken uit de fouten uit het verleden om ervoor te zorgen dat dergelijk misbruik en uitbuiting niet opnieuw gebeuren", zo meldt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam Solidariteit België.

"We moeten ervoor zorgen dat iedereen die schuldig is aan grove misdragingen, niet in staat is om van de ene organisatie naar de andere te gaan, waardoor meer kwetsbare mensen worden blootgesteld aan risico's."

Meest gelezen