Prostituee Debra Murphree: "Al die tranen van Swaggart, die kunnen toch niet echt zijn"

Tranen, tranen en nog eens tranen. De zonde was dan ook niet min, 30 jaar geleden, toen tv-predikant Jimmy Swaggart zijn ontrouw aan zijn vrouw opbiechtte voor een publiek van 7.000 gelovigen in Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana. Snikkend, nauwelijks uit zijn woorden komend, vroeg hij, nee, smeekte hij om vergiffenis. De beelden staan sindsdien in het collectieve geheugen gegrift. Toch bleek niet iedereen onder de indruk van het tranendal. Vooral de prostituee met wie Swaggart zijn zonde beleefd had, geloofde niets van zijn schuldbekentenis.

Het was Marvin Gorman, collega van Swaggart bij de "Assemblies of God"-gemeenschap en door die laatste in diskrediet gebracht, die Swaggart daarna liet schaduwen door een privédetective. Die slaagde er uiteindelijk in de ontrouw van Swaggart met een prostituee vast te leggen. Wat dan weer leidde tot de publieke schuldbekentenis op 21 februari 1988:

Maar de prostituee in kwestie, Debra Murphree, was "not impressed". De toen 28-jarige vrouw, met 3 kinderen in een periode van 5 jaar nadat ze op haar 16e getrouwd was, werkte op het moment dat de compromitterende foto’s gemaakt werden al 6 jaren als prostituee. Ze was nog maar net naar New Orleans verhuisd, toen Swaggart haar opmerkte. Zo vertelde ze indertijd op de lokale tv-zender WVUE (februari 1988), in het tv-programma "Good Day!" (mei 1988) en in het blootblad "Penthouse" (juli 1988). Voor het interview en begeleidende foto’s in "Penthouse" zou Muphree uiteindelijk 54.000 dollar gekregen hebben. Dat onder de noemer "Debbie does Swaggart", een verwijzing naar een van de populairste pornovideo’s ooit, "Debbie does Dallas".

Volgens Murphree hadden zij en Swaggart in één jaar tijd om en bij de 20 ontmoetingen, ofwel in de wagen van Swaggart, ofwel in de hotelkamer die zijzelf huurde. Het was alleszins niet duidelijk of er fysiek contact, in de zin van penetratie, geweest was tussen beiden. Volgens Murphree was het toch één keer gebeurd. Orale seks zou er volgens Murphee dan weer wel verschillende keren geweest zijn. Swaggart zou haar benaderd hebben als "Billy".

Murphree (zie foto hierboven): "Ik heb hem een paar keer gezegd dat ik vond dat hij op Jimmy Swaggart leek. Maar hij zei dat anderen dat ook beweerden en dat hij 'Billy' was. Ik heb dat spelletje dan maar gewoon meegespeeld. Maar natuurlijk wist ik dat hij Jimmy Swaggart was."

"Ik zag hem regelmatig rondrijden in de straat waar je prostituees kan oppikken. Maar stoppen deed hij niet, behalve wanneer hij mij zag staan."

"Hij vroeg me dan om mijn blouse open te knopen en de rits van mijn broek naar beneden te doen. Dat terwijl hij aan het rijden was. Dan moest ik mijn broek uittrekken, maar dat weigerde ik: "Ik ga hier niet mijn broek in de auto uitdoen." Eén keer vroeg hij me om overdag compleet naakt uit de auto te stappen, om de gechoqueerde gezichten van de omstanders te zien."

"Of hij vroeg me om een bepaalde jurk aan te trekken. Ik moest dan doen alsof ik niet wist dat hij er was. Hij sloop dan naar me toe en piepte onder mijn jurk."

"Aanvankelijk wilde hij alleen maar dat ik voor hem poseerde. Maar geleidelijk wilde hij meer. Zelfs dat ik een andere vrouw wilde meebrengen. Maar ik kende niemand die dat wilde doen, dus is dat nooit gebeurd."

"Op zich was hij vrij normaal. Hij vroeg dingen die andere mannen ook vragen. Totdat hij wilde dat ik mijn dochter, die toen 9 was, mee wilde brengen, om haar te ontmoeten. Hij had van haar een foto gezien. Ik werkte immers altijd in dezelfde kamer en dus waren daar een aantal persoonlijke spullen aanwezig. Maar op de vraag haar mee te brengen ben ik nooit ingegaan."

"Ik ging akkoord met 20 dollar omdat ik niet veel moest doen en het snel voorbij was. Meer geld heb ik nooit van hem gekregen."

"Op de avond dat de foto’s genomen werden van Swaggart met mij aan een hotel, herinner ik mij dat ik hem zei dat ik iemand heel snel had zien wegrennen. Dat maakte Swaggart erg nerveus."

"Het is niet omdat ik in dezelfde periode ook de zoon van Gorman als klant had, dat dat de reden is waarom ik met mijn verhaal naar buiten gekomen ben. Ik wist immers niet dat hij de zoon was van dé Gorman die Swaggart aan de schandpaal genageld had. Misschien lijkt het zo dat ik deel uitmaakte van een plan om Swaggart ten val te brengen, maar dat is niet zo."

"Ik zie al die tranen. Die zijn niet echt. Hoe kan het anders? Je kan toch niet prediken over een aantal dingen en dan zelf het tegenovergestelde doen. Misschien kan hij spijt hebben. Maar als ik hem op tv bezig zie, dan is hij helemaal anders dan als hij mij kwam opzoeken. Dan was hij echt."

"In tegenstelling tot andere klanten heeft hij me nooit proberen te overtuigen om uit de prostitutie te stappen."

"Natuurlijk bood zich nu, nadat we gefotografeerd waren, de mogelijkheid aan om uit de prostitutie te stappen. Ik heb dat leventje dan ook vaarwel kunnen zeggen, iets wat ik de afgelopen jaren meerdere keren geprobeerd heb.”

Murphree verhuisde na alle commotie terug naar Indiana, waar ze geboren was, om voor haar kinderen te zorgen. Swaggart werd na de berouwvolle speech geschorst door de overkoepelende afdeling  van "Assemblies of God".

In oktober 1991 werd hij opnieuw aangetroffen met een prostituee in zijn wagen. Toch zou Swaggart altijd actief blijven als predikant, zij het op een minder grootschalig niveau. 

Meest gelezen