Marcel Top

Rechtbank heropent debatten in alle dossiers over Brusselse rellen na voetbalmatch Ivoorkust-Marokko

De Brusselse rechtbank heeft beslist om de debatten te heropenen in alle dossiers over de rellen in Brussel na de voetbalmatch tussen Ivoorkust en Marokko begin november. Normaal gezien ging de rechter daar vandaag een uitspraak over doen, maar die is dus uitgesteld naar 16 maart.

Op zaterdagavond 11 november kwam het tot grote rellen in het centrum van Brussel na de voetbalmatch tussen Ivoorkust en Marokko. Een driehonderdtal jongeren beschadigden winkels, woningen en auto's. Enkele dagen later werd de Brusselse rapper van de groep Benlabel opgepakt. Aan de vooravond van de rellen had hij een Facebookbericht gepost, waarin hij aanspoorde om "alles in brand te steken aan de Lemonnierlaan na de wedstrijd Ivoorkust/ Marokko". Achteraf verklaarde de rapper dat hij niets met de rellen te maken heeft, en dat hij enkel plezier wou maken. 

Toch moest hij zich begin dit jaar verantwoorden voor de rechter. De aanklacht luidde: schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen. Vandaag moest hij samen met verschillende andere verdachten voor de rechter verschijnen.

Maar de rechter wil alle dossier rond de rellen samen behandelen. Daarom werd er beslist om de debatten in alle dossiers te heropenen. De rechtbank is van oordeel dat de rellen als één geheel moeten beschouwd worden en zo ook door de rechtbank behandeld moeten worden. Het gevolg? Alle zaken werden uitgesteld naar 16 maart.

Meest gelezen