Atypische uitvaart voor eigenzinnige Henrik en royale "cutie alert" op Winterspelen

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Volgende week wordt de eigenzinnige Deense prins Henrik begraven. Het was zijn wens om met een aloude koninklijke traditie te breken: hij kiest voor een privé-uitvaart en laat de kathedraal van Roskilde (en zijn glazen sarcofaag) links liggen. Op de Winterspelen in Pyeongchang supporteren de gekroonde hoofden mee. En dan is het altijd uitkijken naar de Nederlandse koning Willem-Alexander die ontzettend geniet en alle protocol even opzijzet.  

As van Henrik in Deense wateren en in paleistuin

Op dinsdag 20 februari wordt de Deense prins Henrik (83) begraven, de echtgenoot van koningin Margrethe. Het wordt een atypische uitvaart op eigen vraag van Henrik die bekendstond om zijn vastberaden/koppige stijl. Zo wordt het een besloten crematie waarop geen enkel buitenlands koningshuis vertegenwoordigd zal zijn (tenzij familie).

Het verraste zelfs ietwat het Zweedse hof, want koning Carl Gustaf had zijn plannen meteen opgeborgen om naar de Winterspelen in Zuid-Korea te trekken. Hij gaat nu toch zijn landgenoten aanmoedigen in Pyeongchang.

Stella Pictures

Henrik krijgt geen staatsbegrafenis én zal bovendien niet in de kathedraal van Roskilde worden bijgezet, nochtans een koninklijke traditie van 600 jaar oud. De prins veroorzaakte met die beslissing vorig jaar nog ophef. Hij wilde niet naast zijn vrouw begraven worden uit protest, omdat hij de titel van "koning" nooit kreeg. Margrethe was allesbehalve blij met die keuze, maar legde er zich bij neer.

Pittig detail: het gezamenlijke graf van Henrik en Margrethe was eigenlijk al een tijdje ontworpen (zie foto hieronder). Maar de glazen sarcofaag blijft dus halfleeg. Na de crematie zal de as van de prins deels over Deense wateren worden uitgestrooid, het andere deel komt terecht in een urn in de tuin van Fredensborg Slot, een van de residenties van de Deense koninklijke familie, die hij zijn "thuis" durfde noemen en waar hij ook stierf.

Het lichaam van Henrik werd donderdag overgebracht van Fredensborg naar het paleis Amalienborg in Kopenhagen (zie video hieronder, met Margrethe en zonen Frederik en Joachim die volgen). Een route van 40 km waarlangs duizenden mensen de prins een laatste eer wilden bewijzen. Het waren paleismedewerkers die zijn kist droegen. Vrijdag werd Henriks lichaam naar de kerk van Christiansborg Slot gebracht waar het publiek dit weekend afscheid kan nemen.

De koninklijke familie heeft een maand van rouw aangekondigd, tot 14 maart. Iedereen zal gedurende die periode uitsluitend sobere, donkere kledij dragen en evenementen met een sociale focus of enige amusementswaarde zullen niet op de agenda prijken.

Aan Fredensborg en Amalienborg is een heuse bloemen- en kaarsenzee ontstaan. Margrethe is de voorbije dagen spontaan naar buiten gekomen om de mensen persoonlijk en met een glimlach te bedanken, net als prinsen Frederik en Joachim met hun gezin.

Philip Davali

Een gelukkig liefdesverhaal, maar een ongelukkige ontmoeting van culturen

De Deense minister van Cultuur, Mette Bock, heeft op Facebook haar licht laten schijnen over de prins die van Franse afkomst was. "De Denen konden Henrik niet plaatsen. Hij was anders: kwam uit een ander land, sprak Deens met een accent. Hij was geïnteresseerd in de schone kunsten. Vreemd, en dus werd hij bespot", stelt de minister. "Het huwelijk van Margrethe en Henrik was een gelukkig liefdesverhaal, maar een ongelukkige ontmoeting van culturen."

Ze stelt dat de Denen best hypocriet zijn. "Wij -Denen- hebben het graag over mensen die anders zijn, die opwindend en artistiek zijn en voor zichzelf zorgen, maar als we dan zo iemand ontmoeten, dan bespotten we hem."

Scanpix

De Fransen zijn alvast Henrik "Henri" van Denemarken niet vergeten. President Emmanuel Marcon omschrijft hem als "iemand die de duurzame vriendschap tussen beide landen altijd wilde promoten". Om hem cultureel te eren hing de Franse ambassade in Denemarken bovenstaand (zie foto) doek aan de gebouwen.  

Gekroonde hoofden en hun liefde voor de Spelen

In Zuid-Korea lopen de Winterspelen nog tot 25 februari. Royals, die lid zijn van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en/of medaillekansen zien, zakken af om te supporteren voor hun landgenoten. We zetten ze even op een rij. De ene leeft een tikkeltje meer mee dan de andere :o)

De Noorse kroonprins Haakon dolenthousiast tussen enkele winnaars.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
De Britse prinses Anne eerder discreet in Pyeongchang tussen andere IOC-leden.
AFP or licensors
Albert van Monaco drinkt rustig een pint met de Duitse delegatie.
usage worldwide
Henri van Luxemburg wuift zijn landgenoten toe op de openingsceremonie.
ATP / Yohei OSADA
De Nederlandse koning Willem-Alexander knuffelt schaatskampioene Ireen Wust die goud pakt op de 1.500m.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Dat Willem-Alexander vanop de tribune ontzettend meeleeft met sporters, is al lang geen geheim meer. Maar in Zuid-Korea nam hij ook de tijd voor een intiem selfiemomentje met koningin Máxima. De foto passeerde op sociale media, met "wat een mooi plaatje" of zelfs "cutie alert" als bijschrift.

Willem-Alexanders broer, prins Constantijn, houdt natuurlijk de Winterspelen ook in de gaten. Hij kon smakelijk lachen met de commentaar bij de openingsceremonie van de Amerikaanse reporter Katie Couric.

Zij probeerde te verklaren waarom Nederlanders beresterk zijn in schaatsen: "Omdat dat het belangrijkste vervoersmiddel is in Amsterdam." (beluister de video hieronder) Constantijn denkt dan maar op zijn beurt dat de Canadezen sterk zijn in curling omdat ze hun stoep tijdens de winter moeten vrijmaken.

De Nederlandse prinses Ariane (op foto rechts), de jongste dochter van koning Willem-Alexander, kon alvast minder hartelijk lachen bij het schaatsen deze week. Zij brak haar linkerpols en loopt drie weken in het gips rond. Tijdens de traditionele vakantie in Lech (Oostenrijk) zal ze vermoedelijk wel weer kunnen skiën.

ANP/Koen van Weel

Meest gelezen