AP

Smashing Pumpkins opnieuw op tournee in de VS

Smashing Pumpkins gaat deze zomer opnieuw op tournee in de Verenigde Staten. Althans 3 van de 4 leden van de originele bezetting. Voor frontman Billy Corgan, gitarist James Iha en drummer Jimmy Chamberlin zal het de eerste tournee samen zijn sinds 2000. De originele bassiste van de groep D'Arcy Wretzky zal er niet bij zijn. 

De Shiny and Oh So Bright-tournee start op 12 juli in Glendale, Arizona. De tournee valt samen met de 30e verjaardag van Smashing Pumpkins. De band zal uitsluitend songs spelen van zijn eerste vijf albums: "Gish" (1991), "Siamese dream" (1993), "Mellon collie and the infinitie sadness" (1995), "Adore" (1998) en "Machina" (2000).  "Deze show zal anders zijn dan wat we ooit gedaan hebben, ook de set zal er een zijn die we nog nooit gespeeld hebben", zegt frontman Billy Corgan. "Dit is een kans voor een nieuw begin en dat willen we met een echte knal doen." 

Het zag er al enkele weken naar uit dat de band een nieuwe tournee zou aankondigen. Zo postte Corgan in januari al een bericht op Instagram om te laten weten dat hij in de studio zat met Iha, Chamberlin en producer Rick Rubin.

Toen er ook een aftelklok op de website van de band verscheen, gaf D'Arcy Wretzky een interview waarin ze Corgan verweet dat ze niet mocht deelnemen aan de reünie (de klassieke opstelling van Smashing Pumpkins heeft sinds 1999 niet meer samengespeeld). Smashing Pumpkins liet daarop weten dat Wretzky wel uitgenodigd was om deel te nemen aan de concertreeks. Daarop reageerde Wretzy dan weer dat Corgan nooit de bedoeling had om haar er als fulltime-bassiste bij te halen, maar dat het voor haar enkel om gastoptredens zou gaan. Uiteindelijk zal Wretzky er nu dus helemaal niet bij zijn. Voor veel fans van Smashing Pumpkins zal het zonder haar dan ook niet als een volwaardige reünie aanvoelen.

De Shiny and Oh So Bright-tournee werd aangekondigd met een korte video met als soundtrack "Today" van de groep. In de video zijn twee engelen te zien, die eruitzien als de volwassen versie van de engelen op de cover van het album "Siamese dream". Zij steken het logo van de band aan. Voorlopig zijn er enkel concertdata in de VS aangekondigd. 

Meest gelezen