Tate Britain plant grootse Van Gogh-expo

In Tate Britain in Londen opent in maart volgend jaar een tentoonstelling over Vincent van Gogh. Zeker 40 werken van de Nederlandse schilder zullen naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

"Van Gogh and Britain": onder die noemer plant Tate Britain in Londen van 27 maart tot en met 11 augustus 2019 een grootse tentoonstelling over de Nederlandse schilder die leefde van 1853 tot 1890.

Van 1873 tot 1876 woonde Van Gogh in Londen waar hij bij een kunsthandelaar werkte. Aan zijn broer Theo schreef hij toen hoe hij van de stad hield. Hij maakte kennis met het werk van schilders als John Constable en was zwaar onder de indruk van de boeken van Charles Dickens.

Tate Britain gaat niet over 1 nacht ijs. Zeker 40 werken van Van Gogh reizen volgend jaar uit alle hoeken van de wereld naar Londen. Het gaat om iconische schilderijen als "De sterrennacht" (zie afbeelding onder), "Op de drempel van de eeuwigheid" en "L'Arlésienne".

De tentoonstelling zal ook aandacht schenken aan Britse kunstenaars die zich door Van Gogh lieten inspireren, zoals Francis Bacon en David Bomberg. Het is de eerste keer sinds 1947 dat Tate Britain een Van Gogh-expo op touw zet.  

Meest gelezen