Videospeler inladen...

"Bij eenpersoonskamer doet professor alle elementen van operatie, meerpersoonskamer krijgt dezelfde kwaliteit"

Het UZ Leuven krijgt de kritiek aan "klassengeneeskunde" te doen. Uit een brief aan een patiënt - waarover De Morgen bericht - blijkt namelijk dat alleen patiënten die een duurdere eenpersoonskamer nemen de garantie krijgen dat de operatie volledig wordt uitgevoerd door een professor. Het ziekenhuis zegt dat die brief niet overeenstemt met het algemene beleid van het UZ en wijst erop dat elke patiënt mag rekenen op dezelfde kwaliteitsvolle behandeling.  

De bewuste brief werd opgesteld door de afdeling oogheelkunde van het UZ Leuven. Een patiënt die een oogoperatie ging ondergaan, werd daarin gezegd dat bij de keuze voor een eenpersoonskamer "de garantie werd gegeven dat de ingreep volledig wordt uitgevoerd door het staflid (een professor, nvdr.) zelf".

"Bij patiënten op een meerpersoonskamer blijft het betreffende staflid verantwoordelijk voor de behandeling, maar sommige onderdelen van de ingreep kunnen kwaliteitsvol worden uitgevoerd door een collega-staflid, een assistent in opleiding of oogarts-consulent onder supervisie van het staflid."

Het Vlaams Patiëntenplatform heeft naar eigen zeggen weet van meer dergelijke brieven. In de krant De Morgen hekelt gezondheidseconoom Lieven Annemans "deze vorm van klassengeneeskunde".

"Dezelfde dienst aan dezelfde kwaliteit met dezelfde patiëntveiligheid voor meerpersoonskamer"

Professor Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven, ontkent dat zijn ziekenhuis aan klassengeneeskunde zou doen. "De algemene regel in ons ziekenhuis is duidelijk: artsen kunnen voor private kamers alleen ereloonsupplementen aanrekenen indien voor de niet-private patiënt dezelfde dienst wordt aangeboden aan dezelfde kwaliteit en met dezelfde garantie van veiligheid."

Het is ook niet dat professoren alleen in eenpersoonskamers komen, stelt dokter Decramer. "Wat een vast staflid of een assistent doet, hangt af van de complexiteit van de ingreep. De complexere elementen doet een professor, de minder complexe zaken doet een assistent." Wel is het zo dat bij een eenpersoonskamer de professor "in principe" alle elementen van de ingreep voor zijn rekening neemt. "Maar dat leidt tot hetzelfde eindresultaat."

De brief waarvan sprake is volgens professor Decramer hoe dan ook niet  compatibel met de algemene regel van het ziekenhuis. "Hoe het komt dat die brief daar in zekere mate van afwijkt of in ieder geval de perceptie creëerde dat ervan afgeweken wordt, zijn we momenteel aan het onderzoeken." De brief is intussen teruggetrokken en wordt herwerkt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen